Terug

Vier zaken die je moet weten over ESG

Waarom wordt er zo vaak stilgestaan bij ESG de laatste tijd?

Bedrijven zijn al lang gehouden tot financiële verslaggeving. Europa wil dat ze vanaf 2024 ook verslag uitbrengen van de duurzaamheidszaken die voor hen relevant zijn. Zo zal een producent van bruinkool in principe ‘slechter’ scoren in Europa dan een producent van elektrische fietsen bijvoorbeeld. Omdat elke ondernemer in de toekomst met ESG zal geconfronteerd worden, kan dit ook relevant zijn voor de freelancer. Een onderneming (en jawel, een freelancer is vaak een eenmanszaak) met een goede reputatie op het vlak van ESG is een onderneming die op het vlak van milieu, sociale vraagstukken (bv. gelijkekansenbeleid, genderinclusie of mensenrechten) en bestuurscriteria (bv. anticorruptie, bedrijfstransparantie) goed scoort. En ook belangrijk om weten: er wordt vaak verwezen naar ESG-rapportering als niet-financiële rapportering omdat het niet om harde cijfers zoals omzet gaat.

Wie is eerst aan de beurt?

Het magazine Trends meldde in het najaar van 2022 dat met de nieuwe verordening rond ESG-rapportering in de Europese unie zo een 50.000 ondernemingen betrokken zijn. De nieuwe regels komen er in fases. Tegen 2026 zullen ze gelden voor alle beursgenoteerde ondernemingen en voor bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria: meer dan 250 werknemers in dienst hebben, een jaaromzet van 40 miljoen euro of meer draaien, of een balanstotaal van minstens 20 miljoen euro hebben. Nu zal je zeggen dat geen enkele freelancer aan deze voorwaarden voldoet, toch? Dat is correct, maar op termijn zal men naar de hele keten aan partners en leveranciers voor die bedrijven gaan kijken, dus is het niet uitgesloten dat er misschien ook regels voor kleinere bedrijven komen. En ook al komen die niet, een goede ESG-reputatie is ook goed voor een freelancer.

Wat is het voordeel om nu al ESG toe te passen in je zaak (als freelancer)?

Het is sowieso goed een ESG-mindset aan te leren, want het is een thema dat deel zal (blijven) uitmaken van de maatschappij.
Voor de freelancer denken we bijvoorbeeld al aan:
• Open communicatie over uw bedrijfsactiviteit,
• Reductie van verspilling, en dus kostenbesparing,of
• Opbouw van vertrouwensrelaties met uw klanten, ethisch ondernemen. Er bestaat geen uniforme manier om als freelancer aan duurzaam ondernemen te doen. De impact die je kan maken kan gelinkt zijn aan je product of dienst, maar kan ook persoonsgebonden zijn. Denk maar aan alles wat je al doet om energie te besparen, afval te sorteren, enz. We geven dan ook graag wat tips mee om het ESG-verhaal praktisch op te starten, zodat je er ook mee kan uitpakken op het gepaste moment:
• Probeer een aantal ESG-onderwerpen te definiëren die van toepassing zouden kunnen zijn op jouw activiteit
• Kijk of aan die onderwerpen kan gewerkt worden om verbetering te brengen
• Zet jezelf enkele objectieven en voer ze uit
• Communiceer erover met je stakeholders. Vertel je verhaal over wat je doet in verband met ESG, waarom en hoe. Je zal nog verrast zijn hoeveel mensen op termijn om die redenen met jou in zee willen gaan.

Denk in de toekomst ESG als je werkt aan je personal branding!

Isabelle Colle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten