Zo herken je een professionele opdrachtgever | Freelancer.be

Zo herken je een professionele opdrachtgever

Gepubliceerd op 4 Mei 2018

Als freelancer ben je voortdurend in contact met opdrachtgevers en dat de ene klant de andere niet is, hoeft geen verdere uitleg. Met onderstaande 5 tips kan je in elk geval een professionele opdrachtgever van bij aanvang makkelijker herkennen.

1. Visie
Het allerbelangrijkste kenmerk van zo’n opdrachtgever is dat hij duidelijk weet wat hij wil én waarom. Wees op je hoede voor vage omschrijvingen in slecht geformuleerde zinnen, want dat wreekt zich absoluut in de loop van je opdracht. Vraag naar een duidelijke briefing voor een goed gedefinieerde taak met de juiste afbakening en invalshoek, zodat je weet waar je aan toe bent.

2. Resultaat en doel voor ogen
Een goede opdrachtgever heeft een duidelijk doel voor ogen en weet precies welk resultaat hij wil. Zorg dat ook jij weet wat het doel is van de opdracht, in welke context ze zich situeert en wat het beoogde effect is.

3. Goed voorbereid
Hoe irritant is het niet, als een opdrachtgever tijdens de opdracht ineens compleet van idee verandert en met nieuwe eisen aan komt draven. Spreek op voorhand alles goed door en bevestig het per e-mail, zodat je er daarna naar kunt verwijzen. Op die manier breng je de extra tijd die je aan zijn project besteedt ook gewoon in rekening.  

4. Realistische verwachtingen
Een opdrachtgever die verwacht dat twee SEO-teksten zijn verkoop onmiddellijk de hoogte injagen, breng je vooraf maar beter tot rede. Bespreek samen de mogelijkheden en het te verwachten resultaat, breng een te ambitieuze opdrachtgever duidelijk op de hoogte van wat er wel of niet kan.

5. Vertrouwen en wederzijds respect
Het eerste contact, of dit nu schriftelijk, telefonisch of live is, zegt veel over je opdrachtgever. Zijn of haar manier van je aan te spreken, een correct loonvoorstel, de details van de afspraken enz. geven al een goed beeld over het verloop van de samenwerking. Laat je toekomstige opdrachtgever je uitspreken? Staat hij of zij open voor je kritische vragen? Is dat niet het geval voor de samenwerking begint, dan kan je alsnog beslissen om samen te werken, maar dan ben je wel gewaarschuwd.

Door: Birgit van de Wijer

Content leveren voor blogs, websites …, vertalen Frans Engels Nederlands, eindredactie van
teksten, artikels, enz. ….dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie