Terug

Zo herken je een professionele opdrachtgever

Als freelancer ben je voortdurend in contact met opdrachtgevers en dat de ene klant de andere niet is, hoeft geen verdere uitleg. Met onderstaande 5 tips kan je in elk geval een professionele opdrachtgever van bij aanvang makkelijker herkennen.

1. Visie Het allerbelangrijkste kenmerk van zo’n opdrachtgever is dat hij duidelijk weet wat hij wil én waarom. Wees op je hoede voor vage omschrijvingen in slecht geformuleerde zinnen, want dat wreekt zich absoluut in de loop van je opdracht. Vraag naar een duidelijke briefing voor een goed gedefinieerde taak met de juiste afbakening en invalshoek, zodat je weet waar je aan toe bent.

2. Resultaat en doel voor ogen Een goede opdrachtgever heeft een duidelijk doel voor ogen en weet precies welk resultaat hij wil. Zorg dat ook jij weet wat het doel is van de opdracht, in welke context ze zich situeert en wat het beoogde effect is.

3. Goed voorbereid Hoe irritant is het niet, als een opdrachtgever tijdens de opdracht ineens compleet van idee verandert en met nieuwe eisen aan komt draven. Spreek op voorhand alles goed door en bevestig het per e-mail, zodat je er daarna naar kunt verwijzen. Op die manier breng je de extra tijd die je aan zijn project besteedt ook gewoon in rekening.  

4. Realistische verwachtingen Een opdrachtgever die verwacht dat twee SEO-teksten zijn verkoop onmiddellijk de hoogte injagen, breng je vooraf maar beter tot rede. Bespreek samen de mogelijkheden en het te verwachten resultaat, breng een te ambitieuze opdrachtgever duidelijk op de hoogte van wat er wel of niet kan.

5. Vertrouwen en wederzijds respect Het eerste contact, of dit nu schriftelijk, telefonisch of live is, zegt veel over je opdrachtgever. Zijn of haar manier van je aan te spreken, een correct loonvoorstel, de details van de afspraken enz. geven al een goed beeld over het verloop van de samenwerking. Laat je toekomstige opdrachtgever je uitspreken? Staat hij of zij open voor je kritische vragen? Is dat niet het geval voor de samenwerking begint, dan kan je alsnog beslissen om samen te werken, maar dan ben je wel gewaarschuwd.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten