Terug

Zeg nu en dan heel bewust nee

Wij Freelancers hebben veel vaker de neiging om ‘ja’ te zeggen dan ‘neen’ wanneer we naar opdrachten zoeken, niet? En toch doen we er goed aan soms gas terug te nemen en bewust neen te zeggen in het belang van de klant en… onszelf.

Weg met dat schuldgevoel!

Ja, de rekenigen moeten betaald worden, dus beter teveel activiteit dan te weinig denken we dan. Maar voel je niet schuldig om nu en dan toch neen te zeggen. Denk aan alles waar je mee bezig bent, en stel prioriteiten. Er zijn momenten waar sommige tijdrovende activiteiten plaats moeten maken voor andere. Het kan bijvoorbeeld best dat je de ene maand ingaat op een project dat heel slecht betaalt maar waar veel potentiëel zit voor de toekomst, in vergelijking met iets wat beter betaalt maar dat slechts tijdelijk is voor die maand. Als je beide opdrachten aankunt, des te beter, als je maar de juiste focus op het juiste project legt op het juiste moment. 

Blijf bij je core values

Denk regelmatig na over je core values. Sommigen onder ons hebben de bedrijfswereld verlaten omdat de waarden niet meer passen bij hun persoonlijke waarden. Daarop volgde waarschijnlijk een lange weg om te bepalen wat dan wél bij jouw waarden past als basis voor je eigen business. Blijf trouw aan die waarden. Je weet wat je wil en niet wil; dus zeg resoluut neen tegen opdrachten gelinkt aan waarden die haaks staan tegenover die van jou. Anders wordt het moeilijk en misschien onaangenaam werken. Dat wil niet zeggen dat jij of je zaak niet kunnen evolueren. Je kan bijvoorbeeld beginnen in een bepaald vakdomein en later uitbreiden naar iets dat erbij hoort, of zelfs iets nieuws uitbroberen. Als het met je waarden strookt zit het goed.

Zeg elegant nee 

Zeg niet zo maar ‘nee’. Hoe je nee zegt kan het ganse verschil maken. Zo kan je eerlijk zijn over het feit dat je 100% bezig bent met een opdracht die al jouw aandacht vereist. Of je kan gewoon toegeven dat je niet alle skills bezit om een bepaalde opdracht te vervullen. Ligt de opdrachtgever binnen jouw ambities?  Dan kan je eventueel beloven je skills bij te schaven als je dit wenst.  ‘Nee’ zeggen is een kunst. Het bewijst zelfkennis, respect voor de klant en respect voor jezelf. Het opent de weg naar ‘ja’ zeggen tegen opdrachten die passen bij je missie en je waarden, en verzekert het gebruik van jouw tijd op de manier die het best bij jou past.

Door: Isabelle Cole Isabelle Colle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten