Wat ze je niet vertellen… als je zelfstandige wordt | Freelancer.be

Wat ze je niet vertellen… als je zelfstandige wordt

Gepubliceerd op 24 April 2018

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk: werken wanneer je wilt, geen baas aan wie je je moet verantwoorden, dagelijks doen wat je graag doet en veel poen scheppen. Ook ik had zo mijn vooroordelen over het zelfstandige leven. Na tweeëneenhalf jaar met dit statuut weet ik al wat meer over die vooroordelen.

#ilovemyjob

Of ik mezelf als werknemer terug aan de slag zie gaan? Zeg nooit nooit… maar toch. Het vooroordeel dat je geen vervelende baas hebt die je op de vingers kijkt, klopt in enige mate. Als freelancer ben je natuurlijk aan niemand gebonden, toch is het verstandig om met contracten te werken wanneer je een freelanceopdracht aanneemt. Maar baas of niet, je opdrachtgevers hebben telkens weer hoge verwachtingen die je moet inlossen.
Maar… een van de gevaren van freelancen is dat je de slechtste en hardste baas kunt worden die je misschien wel ooit gehad hebt.


Druk, druk, druk

Als ik mijn werkuren zou optellen, kom ik wekelijks gemiddeld aan 50u. Lijkt misschien veel alleen doe je iets wat je écht graag doet – of dat is althans de bedoeling als je zelfstandige wordt. Voor jezelf werken wil ook zeggen dat je overal opportuniteiten moet zien en vooral erop in durven gaan. Dus bouw je een netwerk uit en laat je je met de regelmaat van de klok op bedrijfsfeestjes, recepties en netwerkevents zien. Ook dat valt onder de noemer ‘werken’.

Maar… soms heb je natuurlijk minder leuke opdrachten, of springt een grote opdracht last minute af of krijg je simpelweg ‘nee’ als antwoord. Je moet echt wel stevig in je schoenen staan; niet alles loopt zoals je gepland of gehoopt had. Hou altijd in je achterhoofd dat een afwijzing zelden persoonlijk is maar vaak een slechte timing en samenloop van verschillende omstandigheden.


Geld als water

Als zelfstandige moet je naast je driemaandelijkse sociale bijdrage en de voorafbetalingen aan de belastingen (ja, die komen ook!) zelf nog zorgen voor je gewaarborgd inkomen, je hospitalisatieverzekering, je pensioensparen, een goede boekhouder en nog wel wat zaken. Zo ben je al aan het betalen zonder nog maar 1 enkele euro verdiend te hebben. Eens je een tijdje bezig bent, valt het allemaal wel in de plooi maar in het begin - en voor de moeilijke maanden - heb je best wat reserve opgebouwd.

Maar… geld is niet alles. Ik verdien mijn boterham maar rijk zal ik als freelancer niet worden. Wat je wel in de plaats krijgt, is voldoening en waardering. Iedere dag opnieuw.

Naast vooroordelen ook interessante weetjes:
  • Bekijk goed in welke rechtsvorm je je onderneming wil gieten. Om door de bomen het bos nog te zien, raadpleeg je bijvoorbeeld de website van een sociaal secretariaat;
  • Zoek een goede boekhouder, al van bij het begin. Hij helpt je graag met de keuze van de voor jou geschikte rechtsvorm, en belangrijker, hij weet beter dan wie dan ook hoe het precies zit met btw, aftrekposten, voorafbetalingen, belastingen…;
  • Hou zelf de boekhouding minstens één keer per maand bij zodat je weet hoe je er als onderneming voorstaat. De basis zoals factureren leer je eenvoudig zelf, voor de ingewikkelde dingen doe je beroep op een boekhouder;
  • Leg jezelf op om minstens één halve dag per week te ontspannen. De lijn tussen werk en privé wordt flinterdun en voor je het weet, heb je geen vrije tijd meer.
 
Door: Birgit Roosen
www.maatadvies.be

Als zelfstandig taaltrainer Nederlands, Frans en Engels vult Birgit haar dagen met haar passie: alles wat met talen te maken heeft. Voornamelijk geeft zij op maat gemaakte taaltrainingen aan particulieren of in bedrijven en daarnaast vertaalt en redigeert ze ook graag.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie