Terug

Waarom samenwerken met zelfstandige ondernemers?

Je hoort steeds vaker dat bedrijven een samenwerkingsovereenkomst met een freelancer aangaan en een project dus uitbesteden aan iemand buiten de firma. Waarom ze dat doen? Simpel: omdat het op meerdere vlakken voordelig is. Hieronder lees je wat de voordelen maar ook de valkuilen zijn.

Het financiële plaatje

Als we zeggen dat de loonkost in België hoog ligt, trappen we waarschijnlijk een open deur in. Naast het basisloon hebben werknemers ook recht op vakantiegeld, en/of een dertiende maand, loon tijdens ziekteperiodes wat in de meeste gevallen aangevuld wordt met een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, maaltijdcheques en noem maar op. Ook betaalt de werkgever sociale bijdragen op een groot deel van het loonpakket, de kosten van het sociaal secretariaat, een arbeidsongevallenverzekering… en dan vergeten we vast nog een aantal kosten. 

Wanneer je als werkgever een samenwerking met een zelfstandige aangaat, vervallen al deze kosten want de freelancer zelf is verantwoordelijk voor zijn sociale bijdrage en eventuele extraatjes zoals een bedrijfswagen of een hospitalisatieverzekering. 

Let wel op voor schijnzelfstandigheid. Als de RSZ haar twijfels heeft, kan ze de samenwerkingsovereenkomst herkwalificeren in een arbeidsovereenkomst. Bevraag je dus goed op voorhand als je voor langere tijd met dezelfde zelfstandig ondernemer gaat samenwerken.

Regels over de arbeidsrelatie

Naast de financiële kwestie ben je verplicht je aan het Belgische arbeidsrecht te houden. In het kort betekent het dat je de regels betreffende de arbeidsduur, wettelijke vakanties, veiligheid op de werkplaats, de werking van de ondernemingsraad enzoverder moet respecteren. Wanneer je met een freelancer samenwerkt, vallen die regels ten opzichte van de zelfstandige weg. Zowel de opdrachtgever als -nemer hebben veel meer vrijheid om hun samenwerking de gewenste vorm te geven, zoals wie, wanneer, waar en hoelang werkt. Vergewis je er wel van dat alles duidelijk in de samenwerkingsovereenkomst vermeld staat zodat er geen twijfels over een mogelijk dienstverband kunnen ontstaan.

Flexibiliteit

Dé reden waarom mensen vaak zelfstandig worden is soms ook heel aantrekkelijk voor opdrachtgevers: flexibiliteit. Een freelancer heeft de mogelijkheid om op de uren te werken waarop hij het productiefst is. Laat dat iets zijn waar je als opdrachtgever van kan meegenieten. Haast en spoed is zelden goed, maar soms moet er dringend een vertaling of een extra webpagina gelanceerd worden. Zelfstandigen kunnen dat werk ’s avonds laat of in de vroege ochtend voor je regelen. Ze hebben geen toestemming nodig om een opdracht aan te nemen en zijn vaak snel beschikbaar. Het nadeel is dat je minder toezicht kan houden in vergelijking met het toezicht op een werknemer. Want een freelancer verbindt er zich toe diensten te verlenen aan een onderneming zonder onder het gezag van die onderneming te staan. Je kan dat uiteraard wel opvangen door in de samenwerkingsovereenkomst een duidelijke resultaatsverbintenis op te nemen.

Door: Birgit Roosen www.maatadvies.be 

Als zelfstandig taaltrainer Nederlands, Frans en Engels vult Birgit haar dagen met haar passie: alles wat met talen te maken heeft. Voornamelijk geeft zij op maat gemaakte taaltrainingen aan particulieren of in bedrijven en daarnaast vertaalt en redigeert ze ook graag.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten