Waarom ontwerpt een grafisch vormgever niet in Word of Excel? | Freelancer.be

Waarom ontwerpt een grafisch vormgever niet in word of excel?

Gepubliceerd op 23 November 2017

Grafisch vormgevers en designers werken met ontwerp programma’s zoals Adobe pakketten als Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe Photoshop. Of Qwark-X Press en zoveel meer… Waarom gebruiken we niet gewoon Word of Excel? Dat heeft iedereen toch op zijn computer staan en iedereen kan er wel eens iets mooi’s mee maken. Waarom kan het niet gedrukt worden? 
 

Office programma's zoals Excel en Word

Of o.a. Page, Microsoft, Word, Excel, Access, Publisher, etc zijn toffe programma’s maar ‘office programma’s’ een kantoor softwarepakket speciaal ontwikkeld om bureau werk via de computer makkelijk aan tekstverwerking en berekeningen te kunnen doen. Ze zijn al ingesteld met basis lay-out. Ze zijn niet gemaakt om te lay-outen.
Basis koppen en paginanummering en lettertypes etc. Ze helpen je op voorhand alles al netjes te bepalen. Zodat jij je grotendeels nog met je inhoud of berekeningen moet bezig houden. Ze springen naar de juiste lay-out zetten alles om in RGB kleuren. En compromitteren alle foto’s direct om naar 72 DPI. Waardoor je lichte foto’s hebt en je document niet te zwaar weegt.  Makkelijk op te slagen of te mailen is. Ze zijn dus al heel erg bepaald kwa lay-out. 
 

Lay-out programma's - alles is vrij

Het verschil met office of tekstverwerkingen programma’s. Zit het in het feit dat nog niets bepaald is… Alles is vrij! Als lay-out start je van een leeg blad dat je volledig kunt bepalen van grote, millimeters, pixels, punten,… Je stelt alles vrij zelf in van nul. Het geeft je een enorme vrijheid om te ontwerpen. Dingen uit te testen, zonder dat ze verspringen. Kleuren te kiezen, volgens de basis kleurenwaaiers , en druk of schermkleuren die er bestaan zoals CMYK, RGB, … Alles is vrij te bepalen en vrij te kiezen in te stellen.
Fonten (lettertypes) interlinie, vormen,  marges, interlinie. je zet het op je blad waar je wilt zonder het verspringt, je kunt met foto’s of bekend met vectoren. Je kunt gebruik maken van de X en Y as. Alles wat een lay-out nodig heeft om zijn ontwerp tot het beste eindresultaat te laten komen is mogelijk. Je kunt er ook boeken in opmaken die je dan ook al in de juiste volgorde kan zetten. Om te laten drukken.

 

Druk klaar maken

Het voordeel aan een lay-out programma is ook dat je alles kunt instellen dat het goed voor druk kan gemaakt worden.
Overlap aan de zijkanten. Zo dat je geen wit lijntje krijgt bij het drukken als ze het snijden, pas-kruisen, in de juiste positie zetten. Zodat de nummering klopt, recto/verso (voor en achterkant), juiste resoluties hoog genoeg om te drukken 300 DPI in CMYK of Pantone kleuren of laag genoeg voor online gebruik in RGB dat zijn schermkleuren.  Je kunt het via PDF zo aanleveren dat de drukker er check op doet en het zo in druk kan. Terwijl dit met office programma’s onmogelijk is. Daar mist de drukker alle technische details die nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Ook de resolutie is te laag, de kleur klopt niet, etc
 
Vandaar wil je naar de drukker maak gebruik van iemand provisioneel of leer werken met een lay-out programma. Dat gaat veel onnodige kosten en teleurstellingen besparen.
 
Succes!
 
Ik wens je een toffe samenwerking met je grafisch ontwerper. Op naar je doel!
Think Magic! 

 

Door: Sabine van Oppens
www.hannadetail.com

 

Sabine alias Hanna Van Oppens studeerde 3 jaar Audio Visuele en beeldende kunst optie eerst reclame en erna grafische vormgeving en illustratie. Ze heeft 15 jaar ervaring in als graficus en studeerde rechten als hobby aan de Open Universiteit. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie