Terug

Waarom het maken van een accountplan ook interessant is als je freelancer bent!

Waarom het maken van een accountplan ook interessant is als je freelancer bent!

Ben jij een ambitieuze freelancer en zou jij graag willen groeien met je bedrijf? Dan is het maken van een accountplan een zeer interessante optie. Met het formuleren van een accountplan stippel je eigenlijk de route uit die wilt bewandelen om meer overeenkomsten te sluiten. Je zorgt hiermee dat je doelgerichter te werk gaat.

Wat is een accountplan? Een accountplan is een belangrijk instrument dat je kunt gebruiken voor het gericht benaderen van geïnteresseerden zoals de opdrachtgevers op freelancer.be. Je kunt een accountplan het beste zien als een soort script dat je volgt bij de acquisitie. Met behulp van een dergelijk script kun je doelgerichter een geïnteresseerden benaderen maar kun je ook beter vaststellen of er daadwerkelijk kans is op een match. Je gaat veel gerichter reageren op opdrachten omdat je door het gebruik van dit instrument veel bewustere keuzes maakt.

Waarom het verstandig is dat je zelfs als freelancer een accountplan maakt Laten we beginnen door een groot misverstand weg te nemen. Als je denkt dat het maken van een accountplan alleen werkt voor een sales afdeling van een grote organisatie heb je het mis. Ook jij hebt immers een doelgroep die je wilt bedienen en ook jij bent een ambitieuze freelancer, anders ben je er niet aan begonnen om dit artikel te lezen, toch…… Het is goed om even de spiegel voor te houden: Veel freelancers zijn in het zelfstandig ondernemerschap gestapt met een idee dat ze hun doelgroep kunnen bedienen omdat ze ergens héél goed in zijn of ergens héél veel van af weten. Hierbij kijken ze wel hoe ver ze komen en wat de toekomst hen brengt.

Dit is zeker een risico als je afhankelijk bent van een inkomstenstroom. Je doet er in dan ook veel verstandiger aan om zo gestructureerd mogelijk de markt te benaderen. Dit doe je door even afstand van het drukke ondernemers bestaan te nemen en voor je op een rijtje te zetten hoe je dit gaat doen.

Is het maken van een accountplan een must-do? Nee, het maken van zo’n plan vergt aandacht, energie en tijd. Je kunt hiermee wel voorkomen dat je druk bezig bent met (het binnenhalen van) opdrachten die misschien niet helemaal bij je passen en hierdoor de opdracht die volledig bij je past, en vooruitzichten op een mooie toekomst biedt, laat lopen.  Je bent de eerste niet….. Als je wilt groeien met je bedrijf is het maken van een accountplan misschien wel toch een must-do…….

Hoe maak je een accountplan als freelancer? De voornaamste doelstelling om een accountplan te maken als freelancer is om in kaart te brengen van een aantal factoren: Op welke doelgroep richt jij je (en op welke mensen juist niet) Wat is het behoeftepatroon van deze doelgroep waarin jij een invulling kan geven? Op welke manier kun jij je onderscheiden van anderen? Wat zijn de doelstellingen die je voor ogen hebt? Hoe denk je deze doelstellingen te realiseren? Hoe ziet het financiële plaatje (inkomsten, mogelijkheden tot investeren) eruit? Wat je dus doet met een accountplan is het formuleren van de behoeftes van jouw specifieke doelgroep en het maken van een combinatie van de mogelijkheden die je hebt om hieraan te voldoen. Hieruit maak je niet alleen jouw mogelijkheden inzichtelijk maar ook je tekortkomingen. De punten waarop jij je misschien nog moet bijscholen of op een andere manier verder in moet ontwikkelen.

Je kunt je accountplan zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt maar het is zeker wel verstandig om hier even voor te gaan zitten en te proberen om de punten die je voor jezelf noteert te onderbouwen en analyseren. Als je hiervoor kiest, kun je ook cijfermatige doelstellingen eraan koppelen en reële targets voor jezelf stellen die betrekking hebben op de komende periode. Hieruit kun je een schatting maken met betrekking op je inkomen de komende periode maar ook op je mogelijkheden om te investeren. Een goede investering vormt immers een onderdeel van je verdienmodel. Op basis van dit plan kan een reële inschatting worden gemaakt en inzichten worden verkregen met betrekking tot de mogelijkheden en de (financiële) gezondheid van jouw bedrijf.

Nuttige realisatie-tool voor freelancers Een accountplan is dus een nuttige realisatie-tool voor iedere onderneming, van multinationals tot freelancers. Veel freelancers, die alleen op zichzelf zijn aangewezen, “gunnen” zichzelf deze tijd niet om zo’n plan voor zichzelf uit te schrijven (of bij te werken want de wereld staat niet stil) en lopen hierdoor het risico om hierdoor kansen te missen of verrast te zijn door ontwikkelingen op de markt. Laat jij je verrassen door jou mogelijkheden? ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/   Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.   

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten