Terug

De vrijheid van een freelancer: ben jij er klaar voor?

Ik ben nu ongeveer een halfjaar freelancer. Onlangs sprak ik een vroegere kennis over mijn keuze, waarop hij zei dat het onmogelijk is om terug een “normale” job te hebben als je eenmaal als zelfstandige hebt gewerkt. Op voorhand had ik daar eigenlijk nooit bij stilgestaan.

 

De afgelopen maanden kwam het me echt geweldig goed uit om als freelancer te werken aangezien ik bezig ben met een verbouwing. Niet dat ik zo heel veel zelf doe, integendeel: eigenlijk heb ik enkel in de zomermaanden zelf wat in het huis gewerkt. Qua opdrachten zou het die maanden sowieso kalmer zijn, dus had ik de zaken die ik zelf zou doen in het huis in die periode gepland. Maar iedereen die een verbouwing heeft gedaan of zelf heeft gebouwd weet waarschijnlijk wat er allemaal bij komt kijken. Je moet bij allerlei instanties langs die uiteraard zelf ook alleen maar tijdens de kantooruren werken, je moet materialen gaan kiezen (uitdaging: op een zaterdag een trappenwinkel gaan bezoeken en denken dat je binnen de tien minuten aan de beurt bent), je moet regelmatig naar de werf om zaken te controleren of om leveringen te ontvangen enzovoort.

Af en toe denk ik dan wel eens hoe ik dat eigenlijk allemaal had gedaan als ik nog als werknemer gewerkt zou hebben, maar het antwoord daarop bestaat eigenlijk niet. Wil dat zeggen dat, als de verbouwingen klaar zijn, ik nooit of te nimmer nog in een bedrijf zal kunnen werken? Wie mijn eerdere blog las (Exit bedrijfsleven, welkom zelfstandigheid) zal waarschijnlijk vrij snel concluderen dat dat een vrij overbodige vraag is. Als ik met kennissen spreek over sollicitaties, procedures, leveranciers enz. wordt mijn deelname aan het gesprek meestal op zijn zachtst gezegd aan de passieve kant. Los van de flexibiliteit die je als freelancer hebt staat mijn hoofd er op dit moment echt niet naar om terug in een bedrijfsstructuur te belanden.

Zijn er dan echt alleen maar voordelen als freelancer? Nee, natuurlijk niet. Je moet met heel veel dingen rekening houden, je moet constant zelf op zoek naar je klanten en artikels over Artificial Intelligence zijn ook niet altijd even bemoedigend. Als je niet kan omgaan met een agenda die over twee weken wel erg leeg lijkt te zijn, dan doe je het beter niet. Als je zwetend wakker wordt bij het idee dat je net in de maanden dat je een dure vakantie hebt gepland een stuk minder inkomsten zal hebben: don’t do it!

Maar toch heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing. Ik leer enorm veel nieuwe mensen kennen, ik kan verschillende activiteiten uitvoeren en zien wat ik leuk vind of die ik goed blijk te kunnen of juist maar beter niet meer doe. Maar vooral: op dit moment vermaak ik me en doe ik vooral wat ik zelf leuk vind. En als m’n huis af is zien we wel verder.

Door: Arjan Kwakkenbos www.linkedin.com/in/arjankwakkenbos   Arjan Kwakkenbos is freelancer (LinkedIn titel: freelance language lover). Na een carrière van 14,5 in de telecom- & retailsector nam hij de beslissing om zelfstandige te worden. Vandaag gebruikt hij vooral zijn talenkennis en dankzij bijkomende opleidingen SEO en webschrijven heeft hij vandaag zeer afwisselende opdrachten; vertalingen, copywriting voor websites, taalcursussen, ondertitelingen.  Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten