Terug

Vriendenaandeel: variant op Winwinlening in aantocht

In onze bijdrage over de Winwinlening hadden we het over een populaire vorm van geld lenen om kmo’s van meer kapitaal te voorzien in deze moeilijke tijden. Het Vlaams Parlement keurde recent een ontwerpdecreet over het vriendenaandeel goed, waardoor je weldra ook kan investeren in de toekomst van een bevriende kmo. We zetten hier op een rijtje waarover het gaat. Het is nog even wachten op een definitief wettelijk kader.

Wat is een vriendenaandeel? 

Door het decreet zullen binnenkort kapitaalparticipaties in vennootschappen fiscaal gestimuleerd worden. Familie en vrienden van kmo’s zullen aangemoedigd worden aandelen te verwerven in die kmo’s. De vriendenaandeelhouder zal tot 75.000 euro in volstort kapitaal kunnen investeren in een vennootschap, in ruil voor een belastingvoordeel van 2,5% gedurende de periode dat de aandelen worden aangehouden. Die periode mag maximaal 5 jaar bedragen. De kmo mag zo tot 300.000 euro kapitaal ophalen. De bedoeling van deze maatregel is om het spaargeld van de Belg te activeren aan de ene kant, en Vlaamse ondernemingen in deze crisis verder te steunen aan de andere kant.

Wie kan een vriendenaandeel verwerven?

Alle (natuurlijke) personen gevestigd in het Vlaamse Gewest en belastingplichtig. Een aantal voorwaarden:

  • - Het aandeel is voor je persoonlijke rekening, het staat buiten je eigen beroepsactiviteit.
  • - Je mag geen werknemer zijn van de kmo.
  • - Je mag niet de bestuurder of zaakvoerder van de kmo zijn of diens echtgenoot (-ote).
  • - Je mag niet meer dan 10% van de aandelen van de vennootschap verwerven.
  • - Je bent niet uit het vermogen van de kmo gestapt in de 24 maanden vóór het vriendenaandeel wordt volstort.

 

Bovendien wordt het voordeel van het vriendenaandeel gecumuleerd met dat van de verwante Winwinlening: je kan als particulier maximaal 75.000 euro investeren in een kmo, of het nu via het ene of het andere medium is.

 

Welke vennootschappen kunnen een vriendenaandeel uitgeven?

Elke Vlaamse kmo onder de vorm van een vennootschap met exploitatiezetel in het Vlaams Gewest. Ook hier zijn er een aantal voorwaarden:

  • - De vennootschap is niet beursgenoteerd.
  • - Het gaat niet om een vennootschap in de volgende domeinen: management-bestuurder, vastgoed, belegging, thesaurie, financiering.
  • - Geen banden met belastingparadijzen.
  • - De vennootschap heeft geen vorm van kapitaalvermindering doorgevoerd gedurende de laatste 24 maanden vóór het volstorten van het vriendenaandeel.

 

Ook voor de vennootschap geldt cumulatie van het eventuele voordeel verkregen door de Winwinlening: er geldt een maximum kapitaalverwerving van 300.000 voor beide media.

Complexer

Sommige critici hebben het nu reeds over de complexiteit van het vriendenaandeel in vergelijking met de Winwinlening. Het is immers zo dat de instap in het kapitaal van een vennootschap complexer is dan een lening geven, en dat de uitgifte van aandelen een correcte waardering van de onderneming vereist, wat geen gemakklijke oefening is. Bovendien moet in overweging genomen worden wat de eventuele rechten zijn van de vriend(in) die de aandelen verwerft.

We zullen zien of het vriendenaandeel evenveel succes kent als de Winwinlening eens het wettelijk kader is afgerond. Het is mogelijk dat vooral investeerders bij de Winwinlening zullen blijven omdat de voorwaarden en praktische aspecten minder complex zijn en de grens voor beleggen zowieso gecumuleerd wordt voor beide steunmaatregelen. Afwachten dus!

 

Door Isabelle Colle
Isabelle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten