Het leven van een freelancer: de zonneschijn en regenbui | Freelancer.be

Het leven van een freelancer: de zonneschijn en regenbui

Gepubliceerd op 18 Mei 2016

Freelancen, de meest zelfstandige vorm van werken binnen het maatschappelijk verkeer. In België kiezen steeds meer mensen binnen de werkzame beroepsbevolking voor een zelfstandig bestaan als freelancer. Zo waren er in 2015 volgens onderzoek van UNIZO naar schatting alleen al 132.000 freelancers actief in Vlaanderen. De verwachting is dat de omvang van de zelfstandigen zonder personeel in België steeds verder toe zal nemen. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van dit bestaan.

Voordelen

1.      Freedom, freedom!
Een groot voordeel van het bestaan als freelancer is dat je een enorme doses aan vrijheid krijgt. Je kan je eigen werktijden bepalen. Je kan thuis werken (in de tuin, op het balkon of binnen), maar in het nabij gelegen koffiehuis is er vast ook wel plek.

2.      De eigenaar, dat ben jij!
Geen baas die jou vertelt hoe jouw dagindeling eruit ziet. Jij bent zelf de gene die de lijnen uitzet. Jij mag zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en hoe je dat pakket aan opdrachten gaat voltooien.

3.      Het geld verdwijnt in jouw zak!
Als freelancer mag je zelf alle winst behouden. Door jouw zelfstandigheid hoef je natuurlijk niks van je winst af te dragen aan een ander. Hoeveel projecten jij ook aanneemt, de poen is voor jou!

Nadelen

1.      Balans tussen privé en werk
Het bed waar je uitstapt, de plek waar je tv kijkt en de keuken waar jij s’avonds je maaltijd wil maken. Het is allemaal erg dichtbij de plek waar je aan het werk bent. Dit zou voor veel afleiding kunnen zorgen. Probeer de balans hier tussen nadrukkelijk te bewaren.

2.      Geen werkgever
Geen baanzekerheid en geen betaalde ziektedagen. Twee voordelen die je hebt indien je werkt voor een werkgever. Als freelancer valt dit weg. Je moet zorgen voor je eigen zekerheid en ziekte moet je bekopen met werk dat blijft liggen.

3.      Langere werktijden
Als zelfstandige staat je veel werk te wachten. Vooral in het eerste jaar gaat het veel tijd en energie kosten om jezelf in de markt te plaatsen. Bovendien moet je niet alleen geld verdienen om jezelf privé te onderhouden, maar ook om geld te investeren in jouw organisatie. En dat kost tijd.
 
That’s the spirit
De freelance markt zit in de lift. Niet alleen in België, maar ook in de rest van Europa. De opdrachten liggen voor het oprapen, waardoor het aantal freelancers groeiende is. Als je de voordelen en nadelen ten rade aanneemt kan eenieder dit leven binnen stappen en naar eigen tevredenheid opdrachten binnenhalen. Heel veel plezier gewenst. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie