5 essentiële tools om als freelancer thuis te kunnen werken | Freelancer.be

5 essentiële tools om als freelancer thuis te kunnen werken

Gepubliceerd op 9 Juli 2020

De maatregelen die genomen zijn met betrekking tot de uitbraak van het Corona virus, heeft bij veel Freelancers ook de ogen geopend. Het thuiswerken bleek veel eenvoudiger dan gedacht en zeer efficiënt te zijn. Het is helemaal niet nodig om achteraan te sluiten in de file of in te stappen in een overvolle trein of bus. Daarnaast heb je geen onnodig tijdverlies en kun je op de meest efficiënte manier werken. Tijd is geld toch?

In dit artikel delen we 5 essentiële tools om als freelancer thuis te kunnen werken, met andere woorden: hoe het “nieuwe normaal” er voor jou uit kan zien ook als de Corona maatregelen inmiddels geschiedenis is. Dit zijn de handige digitale hulpmiddelen waar je de meeste freelancers gebruik van maken.

1. Video conference tools: Skype, Hangout of Zoom

Er zijn diverse video conference tools die je kunt gebruiken om het contact met je klant te onderhouden. Als je MIcrosoft Office hebt geïnstalleerd, heb je automatisch de mogelijkheid om gebruik te maken van Skype of Google Hangout. Je kunt met z’n tweeën een gesprek aangaan of een vergadering organiseren. Zoom is een video conferencing platform dat sterk in opkomst is. Het is een platform dat veel functionaliteiten heeft maar eenvoudig is in gebruik.

2. Projectcommunicatie: Slack

Slack is voor veel freelancers (en hun opdrachtgevers) een onmisbaar platform met betrekking tot projectcommunicatie. Deze digitale mogelijkheid zorgt voor de korte lijnen die je nodig hebt als je met een groep aan een project of opdracht werkt. Je voorkomt hiermee dat e-mails kwijtraken, mensen aan verouderde documenten werken of dat mensen niet op de hoogte zijn van ontwikkelingen. Daarnaast kun je Slack gebruiken om met een of meerdere mensen te chatten. Het gratis basisaanbod is voor veel Freelancers toereikend maar tegen een geringe vergoeding kun je gebruik maken van meer geavanceerde opties.

3. Planning maken: Trello of Todoist

Ben jij een freelancer die moeite heeft om prioriteiten te stellen, een planning te maken of je agenda te beheren? Onze tip hiervoor is het gebruik van een online tool. Trello of Todoist komen hiervoor zeker in aanmerking. Trello is een soort van online prikbord dat uitstekend geschikt is voor projectmanagement. Je kunt taken toewijzen, een planning maken, een mindmap vormgeven en wegstrepen als je klaar bent zodat je to-do lijst niet alleen maar groeit. Ook Trello biedt een uitstekende gratis versie aan maar ook een meer geavanceerde betaalde variant. Todoist is vergelijkbaar met Trello. Het is een heel praktische tool om je taken te managen en voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nog moet doen. Je kunt zelfs je wekelijkse of maandelijkse taken voor jezelf op een rijtje zetten.

4. Bestanden opmaken en delen: Google Drive

Google Drive is voor veel freelancers een onmisbare tool. De kans is groot dat deze bekende dienst uit de Google-G suite geen introductie behoeft. Je kunt Google Drive gebruiken om bestanden (zoals docs of spreadsheets) op te maken en te delen met andere gebruikers met een Gmail adres. De stap om te mailen wordt hiermee weggenomen. Als alternatief voor Google Drive kun je kiezen voor de iWork app van Apple, Microsoft Office en Dropbox.

5. De oplossing als je geen wachtwoorden kunt onthouden: Lastpass

Je wordt (terecht) overspoeld door waarschuwingen dat je niet overal hetzelfde wachtwoord voor moet gebruiken. De reden hiervoor is bekend. Als je dit advies opvolgt, zul je wel een administratie bijhouden met alle wachtwoorden waar je gebruik van maakt maar deze moet je uiteraard niet kwijtraken! Je kunt de problemen die hierdoor ontstaan eenvoudig oplossen door gebruik te maken van Lastpass. Dit is een online tool dat automatisch de wachtwoorden zal onthouden die jij gebruikt op de diverse sites. Het enige wat jij nog maar hoeft te doen is het wachtwoord van Lastpass onthouden. Je kunt het jezelf als freelancer dus erg gemakkelijk maken, mits je de mogelijkheden maar weet!

Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/ Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play