Terug

5 tips om extra opdrachten te genereren voor je portfolio!

Als startende freelancer kan je wel wat hulp gebruiken. Je CV en portfolio is nog niet zoals het zijn moet. Het mag wel wat beter opgevuld worden zodat potentiële opdrachtgevers kunnen zien wie ze voor zich hebben voor ze jou aannemen voor een nieuwe freelance opdracht. Maar hoe bouw je een mooi portfolio als je nog niet zoveel ervaring hebt? Wij zochten het voor je uit.

1. Doe opdrachten voor bekenden Vraag eens rond in je vrienden- en familiekring. Hebben zij nog een freelance designer, vertaler of programmeur nodig? Kennen zij nog bedrijven of personen die daar naar op zoek zijn? Bied je diensten dan voor een leuke prijs aan. De kans is groot dat ze, wanneer zij tevreden zijn, mond-tot-mond reclame voor je maken en zo het balletje laten rollen voor je.  

2. Schoolopdrachten tellen ook mee Heb je voorafgaand aan je freelance carrière een opleiding gevolgd op dat gebied? Wanneer je net start met freelancen en nog niet zoveel opdrachten hebt uitgevoerd voor opdrachtgevers kan het zeker interessant zijn om te kijken naar de opdrachten die je tijdens je studie gemaakt hebt. Zijn er bepaalde opdrachten relevant om in je portfolio op te nemen? Vergeet deze dan vooral  niet toe te voegen!

3. Probeer het eens bij non-profit organisaties Zijn er bij jou in de buurt non-profit organisaties die jouw specialisatie kunnen gebruiken? Maar, je kan ook zelf een eigen initiatief aandragen. Hoe leuk zou het zijn als jullie elkaar kunnen versterken en jij op die manier wat items aan je portfolio toevoegt. Niet geschoten is altijd mis.

4. Bestaan er bepaalde titels in jouw branche? Onderzoek of er in jouw vakgebied bepaalde titels zijn die je kan behalen door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of training. Niet alleen wordt je als freelancer zo een stuk betrouwbaarder tegenover de opdrachtgever, het zorgt er ook voor dat je eventueel een streepje voor hebt op de concurrentie.

5. Oefening baart kunst Het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ga steeds meer nieuwe uitdagingen aan. Je kan aan het begin van je carrière besluiten om bepaalde opdrachten onbetaald of voor een relatief laag bedrag uit te voeren. Dit zorgt er wel voor dat je jezelf op een goede manier kan laten zien aan potentiële opdrachtgevers. Je zal ergens moeten beginnen en weet dat het jou ook weer veel kan opleveren, namelijk mond-tot-mond reclame.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten