Terug

10 tips om van 2022 een succesvol freelancer jaar te maken

 

Terwijl we allen het jaar waarschijnlijk gestart zijn met een resem aan goede voornemens zet ik voor de Freelancer nog even 10 tips voor een succesvol jaar op een rijtje.

 

  • Probeer niet afhankelijk te zijn van 1 klant

 

Het gebeurt zo vaak: een KMO of groter bedrijf biedt jou een langdurige werkrelatie aan met een freelancer contract. Dat is op zichzelf heel goed nieuws, maar het leidt vaak tot zogenaamde schijnzelfstandigheid en afhankelijkheid die je op een dag misschien wel eens zuur zou kunnen opbreken. Door zulke samenwerkingsakkoorden heb je vaak geen tijd of motivatie meer om andere klanten te zoeken, en op het moment dat die ene klant beslist om wegens de één of andere reden de relatie te stoppen moet je weer van nul beginnen en heb je geen alternatief inkomen. Het is daarom toch beter met enkele klanten aan de slag te gaan.

 

  • Gebruik een variëteit aan zoekkanalen

 

Probeer je in te schrijven op verschillende platformen om opdrachten te vinden, en gebruik actief de diversiteit aan sociale media om jezelf en je producten of diensten in de verf te zetten. Contacteer ook spontaan de bedrijven of mensen met wie je graag zou samenwerken, ook al is er misschien geen onmiddellijke opdracht. Vermeld helder wat je zoekt en tegen welke voorwaarden zodat ze jou op het gepaste moment kunnen contacteren.

  • Aarzel niet betalingsherinneringen te sturen

 

Slecht betalende klanten blijven een uitdaging binnen de Freelancers wereld. Zorg dat je duidelijk de betalingstermijn vermeldt op al jouw facturen, en aarzel niet een betalingsherinnering te sturen vanaf de dag na de vervaldag. Veel mensen betalen pas op de vervaldag en het duurt dan nog een tweetal dagen vóór het bedrag op jouw rekening staat. Maak de betalingstermijn ook niet te lang, want als je je herinnering stuurt, duurt het soms nog een extra week of twee voor de betaling effectief gebeurd is.

 

  • Vergeet je work-life balans niet

 

Vergeet niet waarom je Freelancer geworden bent. Je eigen baas zijn en zelf kunnen controleren hoe je je activiteiten verdeelt, en hoe die zich verhouden tot je privétijd, liggen zeker aan de basis. Dus laat je niet onnodig in een tijdschema plaatsen dat onnodig stresserend is, waardoor je de gezonde balans tussen werk en privé verliest. Vergeet niet te werken aan een letterlijk ‘gezonde’ aanpak door gezond te eten, voldoende te bewegen, en een correcte houding aan te nemen als je langdurig computerwerk doet. En vergeet vooral niet nu en dan weg van je werkplek andere oorden op te zoeken om je lichaam en geest goed te doen.

 

  • Leer zoveel mogelijk bij

 

Elke dag iets leren is misschien iets te hoog gegrepen, alhoewel sommige mensen beweren dit te kunnen, dus waarom niet? Als Freelancer is het vooral belangrijk om binnen jouw vakgebied op de hoogte te zijn van de laatste trends, de toekomstige evoluties of belangrijke wijzigingen. Neem een proactieve houding aan en schaaf bij waar het nodig is door te lezen, een (online) cursus te volgen of gedachten uit te wisselen met specialisten.

 

  • Bekijk periodisch jouw prijszetting

 

Dit jaar werden we allen geconfronteerd met de hoge energiefacturen. Heb je jouw prijs al aangepast? Doe je een soort indexering in lijn met de hoge inflatie? Het zou onlogisch zijn dat Freelancers achter hinken op de inkomsten van werknemers in dienstverband. Aangezien iedereen geconfronteerd wordt met dezelfde extra uitgaven is het maar logisch dat ook jij jouw prijs aanpast. 

 

  • Ga te rade bij collega’s

 

Ga regelmatig specifieke zaken verbonden met het Freelancer bestaan aftoetsen met gelijkgestemden, vooral als het om iets gaat dat verbonden is met jouw vakgebied. Bij twijfels over je prijszetting, verzekeringen, enz. kan je je vragen stellen op gespecialiseerde fora, of misschien is je eigen netwerk wel groot genoeg. Vraag hun hulp voor zaken die jijzelf niet beheerst, en stel voor anderen te helpen als je ziet dat ze iets zoeken dat te maken heeft met jouw competenties.

 

  • Vraag je periodisch af of je goed bezig bent

 

Soms heb je te veel, en soms te weinig werk als Freelancer, en dat is eigenlijk best normaal. Maar als je merkt dat het veel te veel wordt aan de ene of andere zijde moet je eerlijkheidshalve met jezelf even her-evalueren of je wel bij je missie blijft en of je op de juiste zaken focust. 

 

  • Vraag feedback aan jouw klanten

 

“Feedback is a gift”, is een uitdrukking die we heel vaak horen in een business context, dus het is altijd een goed idee je klant te vragen hoe hij of zij jouw werk evalueert. Vooral aan het einde van een opdracht is dat een goed idee, want het toont je klant dat jij op-en-top professioneel bent; het laat je toe bij te schaven waar nodig, en het opent misschien wel een deur naar een verdere samenwerking.

 

  • Wees niet te bescheiden in je ‘sales efforts’

 

Vergeet niet jezelf goed te verkopen, en werk regelmatig aan je zichtbaarheid via sociale media of andere kanalen. Vertel te pas en te onpas dat je freelancer bent en vertrouw ook wat op het toeval dat iemand zich het nodige zal herinneren op het gepaste moment. Zorg ervoor dat je je profiel herbekijkt en zo nodig herwerkt als mensen je komen vragen: “Zeg, wat doe jij nu eigenlijk professioneel?”. En wees niet te bescheiden: je weet best hoe goed je bent, dus verkondig het luidkeels, maar zonder pretentie!

 

----------------------------------

Isabelle Colle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten