Terug

Test of je klaar bent voor een fulltime freelance carrière

Voor de meeste mensen, is het fulltime freelancen een droom die werkelijkheid wordt. Je bent eigen baas, bepaalt zelf hoe laat je begint, hoe laat je stopt en je bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Het klinkt je vast als muziek in de oren. Maar de overgang naar een fulltime freelance business is niet voor iedereen weggelegd. Maar hoe weet je of je er klaar voor bent om de échte overstap te wagen? 

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan wordt het voor jou tijd om de stap te maken!

1. Je barst van het enthousiasme Voor veel freelancers is dit een van de lastigste dingen. Wanneer je vast in dienst bent heb je altijd nog een leidinggevende boven je. Maar, als freelancer sta je er helemaal alleen voor. Je bent zelf verantwoordelijk voor het nieuwe opdrachtgevers, het behalen van deadlines en het verzamelen van betalingen. Voor jou is dit geen probleem, je bent gemotiveerd en ziet het juist wel zitten om je eigen plan te trekken.

2. Je hebt een plan En dan vooral op financieel gebied. Opdrachtgevers betalen over freelancers geen uitkeringen of loonbelasting. Wel betalen zij een uurtarief die een stuk hoger ligt dan vaste werknemers. Het is belangrijk dat je voor jezelf een financieel plan opstelt. Je moet ten slotte genoeg geld over houden om je rekeningen te betalen en alvast wat geld achter te houden voor je pensioen.

3. Je bent flexibel Als freelancer bepaal je zelf wanneer je aan de slag gaat. Ook werk je aan projecten die je zelf uit kiest. Je kan het de ene maand ontzettend druk hebben met nieuwe opdrachten maar het kan ook voorkomen dat je een wat rustigere maand hebt en dat het krap wordt om rond te komen. Het kan dus best onzeker zijn. Je moet daarom een hoge tolerantie hebben voor deze instabiliteit. Een freelance carrière is zeker niet voor iedereen weggelegd.

4. Je bent toe aan iets nieuws/uitdagends Soms is de keuze die je maakt op carrière gebied niet altijd de juiste. Als je zelf tot dit besef komt kan het lastig zijn om een nieuw pad op te gaan. Freelancen is een manier om je voet als het ware tussen de deur te houden en veel ervaring op te doen in het vakgebied waar je veel meer affiniteit mee hebt of waar je passie ligt. Zo doe je ook veel nieuwe contacten op die jou in de gekozen industrie verder kunnen helpen.

5. Je bent leergierig Sommige freelancers zijn sterk in één specifieke skill maar het grootste deel van de freelancers is in staat om snel te leren en zichzelf aan te passen aan nieuwe opdrachten. Houd je van afwisseling in je werk en pak je nieuwe onderdelen snel op? Dan bezit je zeker wat nodig is om freelancer te worden.

6. Je kan goed zelfstandig werken De ‘eenzaamheid’ kan mensen ervan weerhouden om freelancer te worden. Ze zijn bang dat ze zich alleen gaan voelen omdat ze de hele dag alleen achter de computer zit zonder collega’s. Met het oog op een evenwichtig, gelukkig leven als freelancer, moet je in staat zijn om voor jezelf zo’n community op te bouwen, of dat nu via vrienden, familie of via andere freelancers gaat. Dit kan je doen door in contact met ze te blijven gedurende dag en door het bezoeken van netwerkevenementen om nieuwe werkrelaties op te bouwen. Werken op een andere locatie is ook een oplossing, bijvoorbeeld in een koffietentje in de buurt.

7. Je bent gek op reizen (en blijft ’s avonds vaak wat langer op) Het aantrekkelijkste aan een freelance carrière is dat je zelf bepaalt wanneer je werkt. Het is dus veel makkelijker om een vakantie te boeken dan wanneer je voor een werkgever werkt. Je zet dan even een pauze op het aannemen van nieuwe freelance opdrachten. Natuurlijk kan je er als freelance designer of freelance vertaler ook voor kiezen om op vakantie wat werk af te maken. Het lastige aan dat je zelf je tijd indeelt is dat het werk zich op den duur kan opstapelen. Houd hier rekening mee zodat je de vooraf afgesproken deadlines waar maakt.

8. Je hebt vertrouwen in jezelf Het is niet altijd even makkelijk om opdrachtgevers van je eigen kunnen te overtuigen als je niet genoeg in jezelf gelooft. Zelfvertrouwen is dus heel belangrijk. Voor een fulltime freelance bestaan moet je stevig in je schoenen staan en een manier vinden om nieuwe opdrachtgevers aan te trekken. Daarnaast is het van belang dat je sterk werk levert en in staat bent om je rekeningen te betalen.

9. Je werkt met passie Als je andere freelancers vraagt waarom zij dit pad gekozen hebben zullen ze je allemaal hetzelfde antwoord geven. Ze doen waar hun passie ligt en freelancen was de beste manier om dat pad te volgen. De beste freelancers houden van hun werk en voeren dit uit met heel veel passie.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten