Teamwerk: een goede onderhoudsbeurt | Freelancer.be

Teamwerk: een goede onderhoudsbeurt

Gepubliceerd op 22 November 2019

Freelancer worden, het is een bewuste keuze: eindelijk je eigen ding doen. Toch is het wijs om je nu en dan eens opnieuw te integreren in een team.

 No more lonely days?

Sinds ik zowat een jaar geleden afscheid nam van een jarenlange job in teamverband heb ik heel wat lessen geleerd. De beslissing om zelf het heft in handen te nemen kwam er vooral omdat ik de laatste jaren geconfronteerd werd met onmetelijk slechte bazen, ik heb ze allemaal gehad. En toch was het moeilijk om afscheid te nemen van een team. Zelfs in een wereld vol verandering, waar teams heel snel evolueren en waar komen en gaan genormaliseerd lijkt. Daar sta je dan als freelancer - helemaal alleen. Ik pleit ervoor je voldoende te omringen met mensen, en zo nu en dan eens te proberen opnieuw deel uit te maken van een totaal ander team.  

Mensen, mensen en mensen

Als freelancer ben je heel vaak bezig met online branding en sociale media. Dat is handig voor je persoonlijke marketing en om klanten binnen te halen. Maar onderschat de menselijke contacten niet, en het potentieel om je zo nu en dan weer om te dompelen in een team:  

1. Het geeft je een bewustzijn dat je goed kan functioneren in je domein van expertise, wat dat ook is en ook al ken je de mensen voor wie je werkt niet of niet goed. Je zal snel voelen hoe ze je skills waarderen, en zij zullen onthouden hoe je hen hebt kunnen helpen in misschien wel moeilijke omstandigheden. Dat schept mogelijkheden om klanten op langere termijn te binden. Zorg dat je altijd eenvoudig kan uitleggen wat je precies doet, want er wordt zeker naar gevraagd.

2. Het geeft je voor korte of lange termijn, naargelang de lengte van je opdracht, het gevoel ergens bij te horen, en dat voelt altijd warm aan. Ik heb net een opdracht vervuld als “tweeter” op een gespecialiseerde financiële conferentie, en ik kreeg meteen op het event een badge waarop ik als “team member” van de organisatie werd geïdentificeerd. Ik vond het een heel fijn gevoel en was er best trots op.

3. Het brengt je in contact met mensen. Onderschat de ‘power of people’ niet: je kan contactgegevens doorgeven, en misschien via één van de teamleden een nieuwe opdracht binnenhalen.  

Dus ja, breek af en toe eens door de ‘one-man’ of ‘one-women’ show, teamwerk blijft een goede onderhoudsbeurt voor je empathisch vermogen, en het geeft je nog eens een fris inzicht in de laatste trends binnen de bedrijfswereld. Het hoeft trouwens niet de pure bedrijfswereld te zijn, het kan ook een samenspel zijn van verschillende freelancers om een project tot een goed resultaat te brengen.  

Door: Isabelle Colle
Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play