Terug

Succesvol ondernemen, hoe begin je daarmee?

We kennen allemaal de inkoppertjes, de tegeltjes, de kreten die iedereen kent. Als je zoiets roept, dan zegt iedereen: ‘Ja, dat is waar.’ Maar vervolgens gebeurt er niets. En dat is zo jammer:  

Als je van je hobby je werk kunt maken, ben je een gelukkig mens.

Als je je eigen onderneming opzet, dan kun je helemaal zelf je koers bepalen. Je gaat iets doen waar jij helemaal vrolijk van wordt, daar praat je dan met overgave over, en zo maak je mensen enthousiast. Dat is wat verkoopt. Hoe blijer jij overkomt, hoe beter je de mensen kunt overtuigen van de pracht van jouw product of dienst.  

De enige domme vraag is een vraag die je niet stelt

Vraag alles wat je niet weet. Haal informatie waar je die maar krijgen kunt. Een bedrijf opstarten is het mooiste wat er is, maar doe het wel doordacht. Ga te rade bij mensen die het weten, succesvolle ondernemers zijn altijd bereid om je te vertellen waar je rekening mee moet houden. Niemand kan echt alles weten. En je kunt ook niet alles in je eentje doen. Concentreer je op datgene waar je goed in bent, en vraag advies bij datgene waar je niet goed in bent. Als je eenmaal leuk verdient, dan zijn er legio freelancers waar je samenwerkingen mee aan kunt gaan, zodat je je nog meer kunt toeleggen op waar jij goed in bent, en zij kunnen dan verbetering aanbrengen in wat jij tot dan toe minder goed deed maar waar zij wel goed in zijn. Zo ben je dan samen nog sterker.  

Geld lenen kost geld

Start je onderneming zo veel mogelijk met eigen geld. Je eigen geld te zien groeien is dubbel zo leuk als geld verdienen dat je meteen weer terug moet betalen. Je kunt een dure leasebak gaan rijden, en dat is leuk voor de kostenaftrek voor de belasting, maar vergeet niet dat je het eerst moet verdienen voordat je het uitgeeft. En dat geldt voor al je zakelijke uitgaven. Je kunt meteen een kantoorruimte buiten je woning betrekken, maar als je de mogelijkheid hebt om een (klein) kamertje in huis in te richten als kantoor / werkruimte, dan maak je de opstart veel voordeliger. Je werkt om geld te verdienen, het moet niet zo zijn dat je geld verdient om te kunnen werken.   Ja, er zijn uitgaven die je toch al hebt en die je als ondernemer mooi op kunt geven als aftrekpost, maar de sport is om dat zo te doen dat het je geen extra kosten oplevert.  

Mensen doen altijd zaken met mensen

Business to business is een hele mooie term, maar wel een hele fictieve. Hoe groot een bedrijf ook is, het wordt altijd gerund door mensen. Mensen doen altijd zaken met mensen. Zonder de gunfactor kom je nergens. Kijk maar naar jezelf, als je iemand totaal niet sympathiek vindt, zul je er nog geen rolletje drop van kopen. Daarom is het natuurlijk prima om je klanten online te zoeken, maar zorg ook absoluut dat je gezien wordt. Maak persoonlijk kennis met de mensen waarmee je zaken wilt doen. Je hoeft echt geen stroop te smeren, maar oprecht interesse tonen in je potentiële klant, en die laten weten dat je echt een probleem wilt oplossen is nog steeds de beste benadering. Dat je die oplossing wilt verkopen en niet zomaar weggeven, dat zal de klant uiteindelijk best begrijpen, want jij moet ook leven.  

Zorg dat je overzicht houdt

Je pinpas is je beste vriend. Stop met contant betalen en bewaar AL JE KASSABONNEN EN FACTUREN. Je bankafschrift vertelt je op die manier alles over je inkomsten en uitgaven, overzicht geeft lucht, en inzicht verheldert. Zorg dat je weet wat er in je bedrijf gebeurt. Houd desnoods logboeken bij, maar verlies het niet uit het oog. Voor je het weet ga je als een raket, en zo’n raket is met het blote oog moeilijk te volgen hoor.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten