Terug

Samenwerken met andere freelancers: barter deal of loon?

Hoe betaal jij als freelancer een andere freelancer die een deel werk voor je uitvoert of je helpt een product te ontwikkelen? Kies je dan voor een standaard uurtarief of ga je eerder voor een barter deal?

Als je tijdelijk met een andere freelancer wil samenwerken, sluit je best een overeenkomst af en zet je zo precies mogelijk op papier wat jullie bedoeling is. Het hoeft dus niet per se een ‘echt’ en formeel contract te zijn, ook een eenvoudige e-mail met een wederzijdse bevestiging kan gelden als overeenkomst. Naast het feit dat het beiden dwingt om goed na te denken over wat je nu precies gaat doen en hoe het in zijn werk zal gaan, is het altijd nuttig, mocht er uiteindelijk toch iets misgaan.

Ruilhandel.

Vermeld in je overeenkomst naast de taakverdeling ook de betalingswijze: dit kan het afgesproken loon zijn of een barter deal. Bij deze commerciële deal of overeenkomst met gesloten beurs vindt geen betaling, maar een ruil van diensten, goederen of goodwill plaats. De Engelsen gebruiken hiervoor eveneens de term ‘free of charge’. Barter deals heb je vaak tussen bedrijven en freelancers, die dan uitbetaald worden in het product waarvoor ze werken. In ruil voor twee persberichten, krijg je dan bijvoorbeeld een paar schoenen cadeau. Als ‘testfase’ bij twee freelancers die elkaar nog niet zo goed kennen, kan zo’n deal, in afwachting van een verdere samenwerking, een manier van betalen zijn.  

Voor of tegen

Maak hierover op voorhand altijd goede afspraken. Bereken dus wel gewoon de uren conform de geldende tarieven en bepaal duidelijk wat je in ruil krijgt voor welke diensten. Of misschien wil je aan dat ene project wel gratis en vrijwillig meewerken, omdat je het idee erachter zo mooi vindt of het je de kans geeft je netwerk uit te bouwen. Zaak is dit vooraf allemaal duidelijk door te spreken, zodat er geen misverstanden zijn en de samenwerking vlot verloopt. Doet dat ruilen volgens jou afbreuk aan je tarieven en vind je dat goed werk behoorlijk betaald moet worden, wijs de opdracht dan liever af dan dat je er een kater aan overhoudt.

Ga er voorzichtigheidshalve ook met jouw boekhouder mee in overleg of dit fiscaal spoort. Compensatie is immers wettelijk niet toegestaan om redenen die hij je haarfijn zal kunnen uitleggen. Als het wèl kan en er is geen probleem, heb je aan bovenstaande tips enkele aandachtspunten om het veilig te houden.   Door: Birgit van de Wijer http://www.copywriter-and-co.be/nl/portfolio-2 Content leveren voor blogs, websites …, vertalen Frans Engels Nederlands, eindredactie van teksten, artikels, enz. ….dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job. 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten