Terug

Overstappen naar freelance werk. Wat is je plan?

Je ligt contractueel vast bij een werkgever, maar daarnaast wil je ook zelfstandig ondernemen. De reden hiervoor kunnen velen zijn. Misschien wil je wat extra’s bijverdienen of mogelijk op termijn zelfstandig ondernemer worden. Als je naast je vaste aanstelling zelfstandig wil ondernemen moet je rekening houden met de volgende zaken.   1.      Wat is je plan? Een ondernemingsplan is altijd verstandig om te maken. Het hoeft niet eens voor iemand anders informatie te zijn. Schrijf op welke ambities je koestert met je zelfstandig ondernemerschap. Het is belangrijk om voor jezelf helder te hebben dat je plan levensvatbaar is.   2.      Ben jij ondernemer volgens de belastingdienst? Bevinden jouw activiteiten zich binnen de familie- of hobbysfeer? Dan ben je geen ondernemer voor de belastingdienst betreffende inkomstenbelasting. Echter kan je wel voor de btw ondernemer zijn. Je bent ondernemer voor de btw indien je zelfstandig een beroep uitoefent.   3.      Dien je altijd btw te betalen? Maak jij muziek of ben je freelance tandarts of journalist? Dan ben je vrijgesteld van het betalen van btw. Mocht je geen van deze activiteiten uitvoeren, dan kan je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Mocht je per jaar niet meer dan 1.345 euro afdragen aan btw, dan word je vrijgesteld van het betalen hiervan. Als je tussen € 1.346 en € 1.833 afdraagt, heb je recht op een vermindering van dit bedrag. Denk er wel aan dat je het gecompenseerde bedrag wel op moet geven bij je inkomstenbelasting.   4.      Hoe verdeel je je uren over beide functies? Indien je nog niet met pensioen bent en je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Indien je meer tijd besteedt aan je vaste job dan aan je zelfstandig ondernemerschap, dan kom je niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek voor 2016 staat op € 7.280.

5.      Wanneer begin je als zelfstandig ondernemer? Het hierboven genoemde criterium geldt ook als je aan het eind van het kalenderjaar met zelfstandig ondernemen van start gaat. Mocht je in het begin van de winter willen starten met ondernemen, dan dien je alsnog in datzelfde jaar aan de 1.225 uur te voldoen. Dit wordt op een dusdanig korte termijn een lastig opgave.   6.      Hoe lang ben je al zelfstandig ondernemer? Indien je in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer bent geweest en in diezelfde periode niet meer dan twee maal de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, dan kom je in aanmerking voor startersaftrek. Dit betekent dat deze aftrek (2.123 euro) nog bij de zelfstandigenaftrek op komt.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten