Terug

Zo zorg je voor een langdurige freelance carrière

Iedere freelancer hoopt op een succesvolle loopbaan. Wanneer je ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te worden is de weg daar naar toe niet altijd even makkelijk. Het ene moment kan je de hele wereld aan en komen er genoeg freelance opdrachten binnen. Terwijl je op sommige momenten het liefst de handdoek in de ring gooit. Het woord succesvol geeft je in eerste instantie de indruk dat de zaken alleen maar goed gaan en dat dit ook zo blijft. Echter, ondernemers die zeggen alleen maar succesvol te zijn liegen, of hebben het al helemaal opgegeven.

Een duurzame carrière klinkt al beter in de oren. Dat impliceert namelijk dat er voor jou als freelancer tenminste een aantal dingen werken, een deel van de tijd met genoeg impuls om de goede punten de slechte dingen te overlappen.

Freelancer wordt je niet omdat het makkelijk of simpel is. Voor een baas werken geeft je veel minder zorgen. Focus op één ding in plaats van meerdere projecten tegelijk zorgt ook voor minder stress. Maar, doe je dan wat je écht leuk vindt met voldoende uitdaging? Dat blijft de vraag.

De volgende drie tips helpen jou aan een langdurige freelance carrière.

1. Waar ben je goed in? Iedere freelancer bezit vaardigheden die ontzettend interessant zijn om problemen op te lossen voor anderen. Het hebben van goede skills alleen is niet genoeg. Hoe pas je deze skills toe? En hoe communiceer je jouw toegevoegde waarde aan je opdrachtgevers? Belangrijk is dat opdrachtgevers en klanten begrijpen waar jij in uitblinkt en waarom zij juist met jou zaken moeten doen. Stop nooit met het verfijnen en aanleren van nieuwe skills, blijf jezelf motiveren en blijf leergierig. Dat gaat jou bijzonder maken.

2. Hoe groot is je netwerk? Het opbouwen van relaties is als zelfstandig ondernemer een grote prioriteit. Wanneer je gaat netwerken, leer je veel nieuwe mensen kennen. Hoe meer mensen jij kent, hoe meer mensen jou kennen.  Als freelancer moet je het voornamelijk hebben van mond-tot-mond reclame en referenties. Dus, zelfs als je introvert bent is het toch van belang om te blijven netwerken om zo nieuwe contacten op te doen en misschien wel in contact te komen met potentiële opdrachtgevers.

3. Wat maakt jou speciaal? Naast de contacten die je opgedaan hebt met netwerken, is toch 99% van wat je doet hetzelfde als je concurrent. Freelance grafisch designers zijn goed met ontwerpen. Freelance copywriters weten allemaal een goede tekst te schrijven. In de resterende 1% die overblijft ben je uniek. Dat is wat jou speciaal maakt.

Ga bij jezelf na hoe jij in die laatste 1% opvalt, jezelf op de markt zet, hoe je een publiek aantrekt en daadwerkelijk bekend wordt. Deze stap is het meest enge en moeilijke om aan te werken. Jij staat hierbij centraal. Jij, de echte, eerlijke en kwetsbare jij. Hoe meer energie jij in de opbouw van je loopbaan steekt, hoe meer je jezelf realiseert dat dàt de reden is dat je loopbaan bestaat. Opdrachtgevers gaan met jou in zee, niet om wat je weet of doet maar omdat jij jij bent!

Stop nooit met leren en ontdekken en blijf aan bovenstaande dingen werken. Zo bouw je namelijk een duurzame carrière op.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten