50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 21 Nov tot 5 Dec 2022.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Kun je als Belgische freelancer in Nederland opdrachten aannemen?

Als je de Belgisch-Nederlandse grens overgaat, zal niemand je tegenwoordig een strobreed in de weg leggen. Je hoeft je niet te identificeren en er is geen strenge douanebeambte die wil weten wat je in Nederland komt doen. Als dat al zo makkelijk is, kun je dan ook als Belgische freelancer in Nederland opdrachten aannemen? Dat kan zeker. Hoe dit doet lees je hier.    Het zal je misschien zijn opgevallen, dat er niet alleen Belgische, maar ook Nederlandse opdrachtgevers op dit platform staan. Daar kun je als Belgische freelancer gewoon op reageren. Er is immers sprake van één Europa en de grenzen vervagen steeds meer, zowel letterlijk als figuurlijk. Je moet er alleen wel even rekening mee houden dat je factuur ook “de grens over gaat”. 

  Hoe je als freelancer omgaat met opdrachten uit het buitenland  

Het is heel eenvoudig om als Belgische freelancer in Nederland opdrachten aan te nemen. Je reageert op een opdracht op deze site en als er een match ontstaat, kan de samenwerking beginnen. Ook de facturatie lijkt eenvoudig, we hebben immers één muntsoort. Toch zijn er wel een aantal zaken die de landsgrens karakteriseren. Er is immers sprake van twee verschillende belastingstelsels.    Uiteraard zijn er internationale verdragen over de belastingregels. Hierdoor zul jij als freelancer nooit dubbel belasting hoeven te betalen, maar helaas ook géén dubbel belastingvoordeel krijgt. We zullen je uitleggen hoe de regeling is vormgegeven en hoe je als freelancer omgaat met opdrachten uit het buitenland. 

  Als freelancer werkzaam in Nederland en België, in welk land betaal je belasting?  

Als je één keer belasting moet betalen, in welk land doe je dit dan als je als freelancer werkzaam bent in Nederland én België? De plaats van inschrijving is hier meestal leidend in.  Als je met je bedrijf ingeschreven staat in België (bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen) betaal je hier ook gewoon je belasting over je inkomen, ook als dit voortkomt uit een opdracht die je in Nederland hebt aangenomen.    Het is goed om even voor de volledigheid te vermelden dat je als Belgische freelancer misschien een A1 verklaring nodig hebt om in Nederland actief te mogen zijn. Dit is niet het geval als je als freelancer zowel in Nederland als België opdrachten aanneemt, maar wel als je voor een langere tijd tijdelijk in Nederland gaat werken of als je in meerdere landen gaat werken. Daarnaast moet je in een aantal specifieke branches aan bepaalde kwalificatie- en diploma eisen voldoen.     Hoe jij als Belgische freelancer opdrachten uit Nederland kunt factureren   

Het belangrijkste aspect waar je als Belgische freelancer rekening mee moet houden als je in Nederland opdrachten aan wilt nemen, is het BTW tarief. Als je diensten of goederen in Nederland levert aan opdrachtgevers die zelf aangifte doen, pas je meestal het 0% tarief toe. De opdrachtgever betaalt zelf BTW in Nederland. Je moet wel het ondernemingsnummer van die Nederlandse klant op je belastingaangifte vermelden. Deze constructie heet een intracommunautaire dienst.    Let op, dit is alleen toepasbaar bij een zakelijke overeenkomst!    Als je opdrachtgever géén BTW aangifte doet, wordt deze persoon volgens de Nederlandse wet niet gezien als ondernemer en moet je wel BTW in rekening brengen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in goederen en diensten:   ·      Bij het leveren van diensten moet je de Belgische BTW in rekening brengen; ·      Bij het leveren van goederen moet je de Nederlandse BTW in rekening brengen.   Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar in de praktijk valt dit reuze mee.  Het is het dan ook zeker niet waard om hiervoor een interessante Nederlandse opdracht te laten schieten. Je bent zo de grens over…. letterlijk en figuurlijk.

Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/   Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten