Joepie: thuiswerken! | Freelancer.be

Joepie: thuiswerken!

Gepubliceerd op 7 Augustus 2018

Geen files meer, geen gemor omdat de laatste plek op de parking ingenomen is, geen staking die je afspraak in de war gooit, meer tijd met je familie… ja, het heeft zeker zijn voordelen om thuis te werken. Maar als je het doet, doe het dan wel goed!


Één werkplek

Comfortabel in de zetel een website ontwerpen of op het terras met een drankje je vertaling afwerken. Het klinkt heel aanlokkelijk en reuzegezellig alleen werkt het contraproductief. Je buurman die beslist het gras te maaien of je huisgenoot die de tafel in de eetkamer wil dekken voor het avondeten: het leidt af. Dan kan je je boeltje pakken en ergens anders gaan zitten. Weg goede workflow, weg concentratie.

Als je dag in, dag uit thuiswerkt, zorg je best voor één werkplek. Een eigen bureau of kamer waar je je spullen rustig kan laten liggen. Daarnaast stimuleert het een betere balans tussen werk en privé. Als je je spullen her en der in huis laat liggen, word je overal geconfronteerd met je werk. Op een aparte kamer/werkplek laat je je spullen liggen en trek je de deur – letterlijk en figuurlijk - achter je dicht als je klaar bent.


Inrichting

Eens je beslist hebt waar je jouw werkplek zal maken, moet je wel met een paar dingen rekening houden. Licht bijvoorbeeld. Is er voldoende natuurlijk licht? Dat zorgt er namelijk voor dat je geconcentreerd blijft en minder snel hoofdpijn krijgt. Kies dus in de mate van het mogelijke een werkplek met tenminste één groot raam en positioneer je werktafel voor een optimale lichtinval. Natuurlijk licht 100% nabootsen is onmogelijk maar er zijn wel lampen die in de buurt komen.

Geef ook je eigen touch aan je interieur. Werk je makkelijk in een zetel? Koop er dan één om af en toe in te gaan zitten. Denk ook wel aan je rug. Een deftige bureaustoel is geen overbodige luxe. Ook een – eventueel verstelbaar – groot bureau is een goede investering. Ga eerst voor de grote, belangrijke onderdelen. De rest komt wel.

Hou je werkplek proper. In veel bedrijven geldt niet voor niets de ‘clean desk policy’ want het levert je een heleboel voordelen op om je bureau netjes te houden. Klinkt gemakkelijk maar toch wordt het vaak vergeten.


Afleiding vs ontspanning

Ook al heeft thuiswerken een aantal voordelen zoals al eerder vermeld, het brengt ook nadelen met zich mee. Op kantoor heb je misschien wel luide collega’s en veel vergaderingen maar dat is net het sociale contact dat je thuis niet hebt. Vergeet daarom niet om af en toe buiten te komen en het contact met mensen te onderhouden. Dat heet ontspanning. Verwar ontspanning niet met afleiding: de afwas, de was, de strijk zijn dingen die je kunnen afleiden. Laat ze voor wat ze zijn als je op je werkplek zit en begin eraan als je de deur van kantoor achter je dichttrekt. Een reden te meer om in je eigen werkplek te investeren.
 
Door: Birgit Roosen
www.maatadvies.be

Als zelfstandig taaltrainer Nederlands, Frans en Engels vult Birgit haar dagen met haar passie: alles wat met talen te maken heeft. Voornamelijk geeft zij op maat gemaakte taaltrainingen aan particulieren of in bedrijven en daarnaast vertaalt en redigeert ze ook graag.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie