Terug

Je concurrentie wegspelen als freelancer

Freelancen is een feest als je mooie opdrachten kunt doen voor leuke opdrachtgevers, en er een mooi bedrag voor krijgt dat ook nog eens op tijd wordt betaald. Maar voordat je zover bent moet je vaak nog wel even wat concurrentie wegspelen. Maar hoe doe je dat? Door de prijs omlaag te gooien? Dat kan soms helpen, maar dat is zeker niet de enige manier om ervoor te zorgen dat je met kop en schouders boven alle andere freelancers uitsteekt. 

Eerste indruk

Het is een beetje een cliché, maar de eerste indruk is erg belangrijk. En die krijgen opdrachtgevers vaak niet alleen door jouw sollicitatietekst. Loop je social media accounts eens langs, hoe zien je profielfoto’s eruit? Je hoeft echt niet overal strak in het pak voor een witte achtergrond op de foto te staan, maar een foto van jezelf in zwemkleding met een biertje in de hand al dansend op de bar is weer het andere uiterste. Heb je een website, zorg dan dat deze up to date is. Kijk je sollicitatietekst na op spel- en stijlfouten, en zorg voor een....

...persoonlijk tintje 

Als je op een opdracht reageert via een platform als freelancer.nl, ben je meestal niet de enige. De opdrachtgever krijgt meerdere brieven binnen die allemaal doorgelezen moeten worden. Sommige mensen nemen er even goed de tijd voor, maar over het algemeen wordt zo’n brief eerder ‘gescand’ dan gelezen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in je brief te laten zien wie je bent en wat je kunt. Zorg ervoor dat je brief aansluit op de freelance functie waar je op solliciteert, en voeg een persoonlijke tintje toe aan je tekst. Als je naar elke opdrachtgever dezelfde standaardtekst stuurt, val je niet op en zullen andere freelancers de klus eerder te pakken krijgen. 

Zoek opdrachten waar je goed in bent

Niet iedereen is overal goed in, en dat is ook helemaal niet erg. Er zijn gelukkig genoeg dingen waar jij beter in bent dan een ander. Bedenk voor jezelf wat jouw pluspunten zijn en zoek opdrachten die daar bij aansluiten. Als je eenmaal een klus tot een goed einde hebt gebracht dankzij die speciale kwaliteiten, dan kan dat zorgen voor meer opdrachten bij dezelfde opdrachtgever. Of kun je deze klus gebruiken als voorbeeld om een nieuwe potentiële opdrachtgever te overtuigen. 

Denk na over je prijs

Veel mensen denken dat de prijs die je vraagt voor een opdracht het belangrijkste is als het gaat om het wegspelen van je concurrentie. Dat is deels waar. Natuurlijk is het voor een opdrachtgever fijn om minder te betalen, maar je moet natuurlijk ook wel kwaliteit kunnen leveren. Om freelancer te zijn en te blijven moet je goed nadenken over je prijzen. Je runt namelijk een onderneming. De opdrachtgever betaalt geen pensioen uit, je bent niet verzekerd, je moet je eigen apparatuur inzetten en kunnen vervangen als het een keer stuk gaat etc. Een goede freelancer gaat daarom niet te laag zitten in zijn vraagprijs. Daar heb je namelijk niet alleen jezelf mee, maar ook al je medefreelancers. Door consequent te weinig te rekenen kun je de markt namelijk kapot maken, waardoor normale werkzaamheden niet meer ‘normaal’ uitbetaald kunnen worden. 

Reageer niet lukraak op elke klus met een standaard sollicitatietekst als je op zoek bent naar nieuwe opdrachten. Kies opdrachten die goed bij je passen, loop je social media na, presenteer jezelf kort en bondig aan de opdrachtgever en ga niet te laag zitten in je prijzen. Dan is de kans groot dat je snel een mooie opdracht binnensleept en alle andere ‘sollicitanten’ achter je laat. Concurrentie hoef je overigens niet altijd weg te spelen. Door samen te werken met andere freelancers kun je grotere opdrachten oppakken, of een opdracht doorspelen als je zelf tijd te kort komt. Zomaar een beetje sparren over werkwijzen en je ervaringen als freelancer kan ook heerlijk zijn.

---------------------------------

Mijn naam is Karin Leijen. Ik ben afgestudeerd aan de school voor journalistiek in 2005, en sinds 2007 werkzaam als freelancer. Met mijn productiebedrijf Pecto Productions voorzie ik bedrijven al jaren van (online) content.  Momenteel doe ik dit vanuit het prachtige Andalusië, met mijn vaste team aan collega freelancers in Nederland. 


Kijk voor meer info op www.pectoproductions.nl, of stuur mij gewoon een berichtje via karin@pectoproductions.nl, als je het leuk vindt om een keer online samen koffie te drinken.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten