Terug

Intensiever aan de slag tijdens of na de verlofperiode

Mijn eerste ervaring als schrijvende freelancer gedurende een langere verlofperiode kan ik samenvatten in tweevoud: ofwel valt alles min of meer stil bij bestaande of potentiële klanten; ofwel krijg je net meer opdrachten gedurende het verlof. Het hangt dus een beetje van je eigen verlofplannen af waar je best op focust. De periode net na de vakantie is ook heel belangrijk om nieuw werk in te lijven.

Dal bij bestaande klanten

Jouw klanten nemen inderdaad ook vakantie, en in mijn geval heb ik dat goed gemerkt aan de afwezigheden van beslissingsnemers, het uitstellen van nieuwe opdrachten tot ‘iedereen’ terug is; enz. Aangezien beslissingen om freelancers aan te werven of opdrachten te geven vaak niet door 1 persoon genomen worden, hou je daar best wat rekening mee. De optimale remedie is dan natuurlijk zelf vakantie plannen als je weet dat je klanten zo een uitstelgedrag hanteren.

Onverwachte pieken

Sommige ondernemingen of providers die freelancers zoeken komen echter heel onverwacht uit de hoek net gedurende de verlofperiode. Eigenlijk is het wel logisch, want ze zijn net op zoek naar vervangers voor wie op vakantie is, of ze zoeken talent om een team te vervoegen dat gedurende de verlofperiode aan een nieuw project begint. In heel wat ‘operationele’ bedrijven gebeurt het denk- en ontwerpwerk immers in periodes waar operaties iets minder druk zijn, en aandacht kan gegeven worden aan het think-tank proces. Dat schept dan opportuniteiten voor de freelancer, maar dan heb je best zelf al wat vakantie op voorhand genomen…

Kritische periode

Rond september, wanneer alles weer volop op dreef komt, contacteer je best klanten waarvoor je het jaar voordien opdrachten vervulde om te zien of de opportuniteit zich eventueel kan herhalen. Gaf je support voor een evenement bij klanten? Check dan of het evenement zich opnieuw zal voordoen rond dezelfde datum. Weet je of jouw klanten voor een belangrijke reorganisatie, een projectlancering of een ander belangrijk gebeuren staan? Bied spontaan je hulp aan… En zo blijft de bal in ons kamp, vóór, tijdens en na de verlofperiodes!

Door: Isabelle Colle Isabelle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten