Terug

In 2020 roepen we uitstellen een halt toe

Heb je er ook last van dat je een taak maar blijft uitstellen omdat je niet weet hoe je eraan moet beginnen, je geen duidelijke deadline hebt of je jezelf niet gemotiveerd krijgt? Weet dan dat je niet de enige bent die het doet.

To do lijst 

Uitstellen doen we allemaal, maar waarom? Soms is een gebrek aan overzicht de oorzaak. Je hebt een boel te doen want je hebt je klanten van alles beloofd en toegezegd, maar je weet niet waar te beginnen. Belast je geheugen niet nodeloos door alle taken te willen onthouden en maak een to do lijst. Zo heb je meteen een overzicht van je taken, wanneer je ze moet doen en hun deadline. Nuttig is ‘s avonds na je werk de prioriteiten voor de volgende dag aan te vinken, zo kan je ’s morgens meteen aan de slag.

Time management

Uitstelgedrag heeft ook te maken met een gebrek aan time management en laat nu juist de eerste uren bepalend zijn voor de rest van je dag. Begin dus met een dringende of misschien wel een vervelende taak en laat de social media en het beantwoorden van e-mails voor wat ze zijn. De voldoening die je voelt nadat de taak is afgerond, maakt dat je de rest van de dag in een flow terecht komt en bergen werk kan verzetten. 

Niet bang zijn van nieuw

Projecten en taken die ‘nieuw’ voor je zijn en waarbij je nog niet goed weet hoe ze juist aan te pakken, kunnen ook maken dat je ze uitstelt. Zeker als je de oplossing niet ziet, kan je denken al snel in piekeren veranderen. Wat dan op zijn beurt weer leidt tot stress. Nog erger is het als je ervan overtuigd bent dat je deze taak toch al wel zou moeten beheersen en daarom wacht met hulp vragen. In plaats daarvan kan je beter een andere freelancer inschakelen of jezelf bijvoorbeeld voorthelpen met een online tutorial. 

Blijf in de flow

Ben je wat grieperig of heb je slecht geslapen en heeft dat een negatieve invloed op je concentratievermogen? Schuif dan de moeilijkere taken niet voor je uit met de idee dat je die straks als je wat wakkerder bent wel zal doen. Geef niet toe aan dit uitstelgedrag en ga aan de slag. Beloof jezelf dat, als het echt nodig is, je straks een siësta doet of vanavond op tijd in bed kruipt.

Zet jezelf in beweging

Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden van uitstelgedrag is dat mensen niet in beweging komen, maar dat ze eens ze bezig zijn de taak wel afwerken. Uitstelgedrag zit altijd bij de start. Neem jezelf voor om een halfuur aan die vervelende taken te werken. Wedden dat je ze in een keer afwerkt? Je lichaam maakt door het eerste resultaat immers het succes-hormoon dopamine aan dat je motivatie boost. En ten slotte, sta stil bij je productieve dagen en vraag je af wat maakte dat je die dagen zo goed presteerde. Eens je dat weet, maak je misschien ineens komaf met je uitstelgedrag. 

Door: Birgit van de Wijer "Hoe meer ik blog, hoe leuker ik het vind! En het onderwerp maakt niet uit: farma, AI, VR, femtech, sport, gezondheid, HR, noem maar op. Schrijven, nog steeds mijn passie en niet zo toevallig mijn job"

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten