In 2020 roepen we uitstellen een halt toe | Freelancer.be

In 2020 roepen we uitstellen een halt toe

Gepubliceerd op 4 Februari 2020

Heb je er ook last van dat je een taak maar blijft uitstellen omdat je niet weet hoe je eraan moet beginnen, je geen duidelijke deadline hebt of je jezelf niet gemotiveerd krijgt? Weet dan dat je niet de enige bent die het doet.

To do lijst 

Uitstellen doen we allemaal, maar waarom? Soms is een gebrek aan overzicht de oorzaak. Je hebt een boel te doen want je hebt je klanten van alles beloofd en toegezegd, maar je weet niet waar te beginnen. Belast je geheugen niet nodeloos door alle taken te willen onthouden en maak een to do lijst. Zo heb je meteen een overzicht van je taken, wanneer je ze moet doen en hun deadline. Nuttig is ‘s avonds na je werk de prioriteiten voor de volgende dag aan te vinken, zo kan je ’s morgens meteen aan de slag.

Time management

Uitstelgedrag heeft ook te maken met een gebrek aan time management en laat nu juist de eerste uren bepalend zijn voor de rest van je dag. Begin dus met een dringende of misschien wel een vervelende taak en laat de social media en het beantwoorden van e-mails voor wat ze zijn. De voldoening die je voelt nadat de taak is afgerond, maakt dat je de rest van de dag in een flow terecht komt en bergen werk kan verzetten. 

Niet bang zijn van nieuw

Projecten en taken die ‘nieuw’ voor je zijn en waarbij je nog niet goed weet hoe ze juist aan te pakken, kunnen ook maken dat je ze uitstelt. Zeker als je de oplossing niet ziet, kan je denken al snel in piekeren veranderen. Wat dan op zijn beurt weer leidt tot stress. Nog erger is het als je ervan overtuigd bent dat je deze taak toch al wel zou moeten beheersen en daarom wacht met hulp vragen. In plaats daarvan kan je beter een andere freelancer inschakelen of jezelf bijvoorbeeld voorthelpen met een online tutorial. 

Blijf in de flow

Ben je wat grieperig of heb je slecht geslapen en heeft dat een negatieve invloed op je concentratievermogen? Schuif dan de moeilijkere taken niet voor je uit met de idee dat je die straks als je wat wakkerder bent wel zal doen. Geef niet toe aan dit uitstelgedrag en ga aan de slag. Beloof jezelf dat, als het echt nodig is, je straks een siësta doet of vanavond op tijd in bed kruipt.

Zet jezelf in beweging

Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden van uitstelgedrag is dat mensen niet in beweging komen, maar dat ze eens ze bezig zijn de taak wel afwerken. Uitstelgedrag zit altijd bij de start. Neem jezelf voor om een halfuur aan die vervelende taken te werken. Wedden dat je ze in een keer afwerkt? Je lichaam maakt door het eerste resultaat immers het succes-hormoon dopamine aan dat je motivatie boost. En ten slotte, sta stil bij je productieve dagen en vraag je af wat maakte dat je die dagen zo goed presteerde. Eens je dat weet, maak je misschien ineens komaf met je uitstelgedrag. 


Door: Birgit van de Wijer
"Hoe meer ik blog, hoe leuker ik het vind! En het onderwerp maakt niet uit: farma, AI, VR, femtech, sport, gezondheid, HR, noem maar op. Schrijven, nog steeds mijn passie en niet zo toevallig mijn job"

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play