Terug

Het Metaverse: hoe relevant is het voor een freelancer?

Wat is het Metaverse?

Het Metaverse verwijst naar een uitgebreide virtuele realiteit die bestaat uit een gedeelde ruimte waarin gebruikers kunnen communiceren, samenwerken, en deelnemen aan diverse activiteiten. Het concept is geïnspireerd door sciencefiction en is de laatste jaren populair geworden dankzij technologische vooruitgang en de groei van virtual reality (VR), augmented reality (AR) en andere ‘immersieve’ digitale ervaringen.

Hoe gebruik je het?

In het Metaverse kunnen gebruikers via avatars of virtuele representaties van zichzelf, de virtuele omgeving verkennen en met anderen communiceren. Ze kunnen deelnemen aan diverse activiteiten zoals bv. sociaal contact, gaming, opleiding, entertainment, handel en werk. De nadruk ligt bij de interactieve ervaring. Het Metaverse is nog in volle ontwikkeling, maar heel wat bedrijven en organisaties nemen het al op in hun businessmodel. Een voorbeeld in de modewereld: samen met Fortnite ontwikkelaar Epic Games stapte modemerk Balenciaga het Metaverse in. Fortnite spelers kunnen kledingitems van de samenwerking kopen in het spel. Het gaat hier om flamboyante outfits, zoals gewend bij Balengiaga. De kleding is niet alleen binnen de game verkrijgbaar, liefhebbers kunnen de fysieke items ook kopen bij Balenciaga zelf.

Wat kan het Metaverse betekenen voor freelancers?

Het Metaverse biedt verschillende opportuniteiten voor freelancers, waarmee ze ook geld kunnen verdienen.

We zetten er een aantal op een rijtje:

1. Creatieve freelancers gespecialiseerd in grafische vormgeving en animatie, kunnen het Metaverse gebruiken om hun portfolio te tonen en met klanten samen te werken in een virtuele omgeving.

2. Voor freelancers actief bij het organiseren, produceren of promoten van evenementen, biedt het Metaverse mogelijkheden voor virtuele evenementen zoals conferenties, culturele events, enz. Dit kan zich uiten in het creëren van virtuele omgevingen, het beheren van avatars, het presenteren van inhoud, of het leveren van technische support.

3. Voor freelancers actief in E-commerce kunnen virtuele toonzalen en markten gecreëerd worden. Zo kunnen ze een veel breder publiek bereiken en hun producten verkopen in een interactieve, trendy omgeving.

4. Veel freelancers werken vanop afstand of bieden zogenaamde ‘remote services’ aan. Zij kunnen met het Metaverse samenwerken aan projecten en diepgaand connecteren met hun klanten.

5. Voor freelancers die opleidingen aanbieden, kan het Metaverse ook gebruikt worden om een virtuele leerwereld te creëren, waardoor ze op hun beurt een groter publiek kunnen bereiken.

6. In-game economieën: hier kunnen gebruikers virtuele goederen en valuta kopen, verkopen en verhandelen. Als freelancer kan je inhoud creëren zoals 3D-modellen, renders, kleding, accessoires enz. Je kan die dan verkopen in het Metaverse. Je kan ook diensten aanbieden zoals het bouwen van virtuele locaties, of het aanpassen van avatars.

7. Freelancers actief in immobiliën kunnen investeren in digitale assets zoals huizen, winkels, enz. Digitale eigendommen kunnen een waarde hebben binnen het Metaverse. Deze kunnen dan worden verhuurd, verkocht of verder ontwikkeld om winst te genereren.

Besluit

Er bestaan voor freelancers verschillende mogelijkheden om met het Metaverse geld te verdienen. We haalden enkele voorbeelden aan. Het is daarbij belangrijk te weten dat het Metaverse zich nog volop aan het ontwikkelen is, waardoor opportuniteiten mee kunnen evolueren. Voor wie al het Metaverse gebruikt, is het belangrijk je skills en diensten up-to-date te houden en aan te passen aan de toekomstige behoeften van jouw klanten. Continue aanpassing in een wereld vol verandering is the name of the game.

Door: Isabelle Colle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Ze vindt altijd de gepaste woorden op maat van jouw doelpubliek.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten