Terug

Het belangrijkste document bij het sluiten van een overeenkomst (dat verrassend genoeg vaak vergeten wordt)

Als je van Freelancer.be een mailtje krijgt met de titel “Hoera, je bent gekozen!”, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met je nieuwe opdracht. Uiteraard zul je met je opdrachtgever wel een aantal afspraken hebben gemaakt, maar in veel gevallen wordt het belangrijkste document bij het sluiten van een overeenkomst vaak vergeten…... of is het een beetje gemakzucht? Dat kun je het beste zelf invullen, dus onderschat de waarde van algemene voorwaarden niet.   

Wat zijn algemene voorwaarden?

De meeste freelancers zullen de term algemene voorwaarden wel kennen. Voor de beginnende ondernemers is het goed om dit wel even uit te leggen: In het document waarin de algemene voorwaarden zijn beschreven vind je een opsomming van alle gemaakte afspraken tussen twee partijen in een samenwerkingsovereenkomst. De wederzijdse rechten en plichten staan hierin beschreven. Het is belangrijk dat beide partijen dit ondertekenen zodat de afspraken op deze manier bekrachtigd worden. Daarna doe je eigenlijk niets meer met dit formulier … tot er een meningsverschil ontstaat.    

Welke zaken er zeker in deze afspraken moeten staan 

Er zijn een aantal zaken die je zeker in de algemene voorwaarden moet opnemen. We zullen ze puntsgewijs met je doornemen:

  • De geldigheid van een offerte;
  • Inhoud van de opdracht;
  • Levertijd;
  • Bepalingen rond overmacht;
  • Bepalingen over eventuele transportkosten;
  • Bepalingen over verzekeringen;
  • Afspraken over betalingen, termijnen en eventuele incasso;
  • Eigendomsbehoud;
  • Garantie;
  • Aansprakelijkheid;
  • Afwikkeling van geschillen;
  • Specifieke branche technische zaken;
  • Andere specifieke afspraken.

Het is belangrijk om deze punten goed te omschrijven zodat er geen grijs gebied kan ontstaan, je moet voorkomen dat je opdrachtgever zaken anders kan interpreteren.   

Uiteraard is het geen gekke keuze om de standaardvoorwaarden een keer juridisch te laten checken. Hieraan zullen kosten verbonden zitten, maar deze kosten wegen niet op tegen de ellende die je kunt hebben als je onenigheid krijgt binnen een samenwerking. Je kunt dit het beste benaderen als een nuttige investering. Bij een (juridisch) geschil zul je merken dat dit het belangrijkste document is van een overeenkomst, en zul je enorm balen als je dat even vergeten was.   

Tips voor het gebruik van deze belangrijke schriftelijke afspraken

Algemene voorwaarden zijn alleen nuttig als je deze op de juiste manier gebruikt.  De belangrijkste tip die we je hierin willen meegeven is dat je deze voordat je gaat beginnen met de opdracht overhandigt aan de opdrachtgever en pas start als je deze ondertekend hebt teruggekregen.

Wat is beter, standaard algemene voorwaarden of niet?

Veel freelancers vragen zich af om het beter is om standaard algemene voorwaarden te gebruiken of juist niet? Het beste antwoord ligt er tussenin.  

Je kunt zeker standaard algemene voorwaarden gebruiken, maar het gevaar van automatisme sluipt erin. Wellicht zijn er een aantal voorwaarden veranderd, maar was je vergeten om dit aan te passen. Het is dus zeker zaak om dit altijd te controleren.  Je hoeft zeker niet bij iedere overeenkomst volledig nieuwe voorwaarden op te stellen.  Dan loop je juist weer kans dat je essentiële zaken vergeet!  De beste keuze is om de discipline te hebben om een basis formulier te controleren en waar nodig aan te passen op de afspraken die gemaakt zijn voor deze specifieke opdracht en deze specifieke opdrachtgever. Dan zit je altijd goed.   

Is het gebruik van algemene voorwaarden verplicht?

Uit het bovenstaande is duidelijk op te maken dat het zeker aan te raden is om algemene voorwaarden op te stellen (en te gebruiken) als je overeenkomsten sluit met andere partijen. Een overeenkomst die in het begin zo prettig en betrouwbaar leek, kan zomaar veranderen. Het is géén wettelijke verplichting om te doen. Iedere freelancer is vrij om hier zelf een keuze in te maken.      

Op het moment dat je niet over deze schriftelijke afspraken beschikt en er een zakelijk geschil uitbreekt, sta je letterlijk met lege handen en kan dit grote financiële gevolgen hebben. Hoewel het gebruik van algemene voorwaarden niet verplicht is, is het dus verstandig om jezelf het gebruik hiervan als verplichting op te leggen.

Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/   

Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.



Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten