Terug

Het belang van een goed portfolio..

Als freelancer ben je vrijwel voortdurend op zoek naar nieuwe opdrachten. Een portfolio speelt bij deze zoektocht een grote rol. Hiermee kun je laten zien wat je hebt gedaan, wat je kunt en wat je dus ook voor die nieuwe, potentiële opdrachtgever kunt betekenen. 

Online & offline

Een portfolio kan zowel een offline als online vorm hebben. Ben je bijvoorbeeld een fotograaf en ga je regelmatig naar bedrijven toe om te laten zien wat je kan? Dan is het goed om een offline portfolio mee te nemen waarin al je foto’s staan. Maar vergeet ook niet om deze online te hebben. Vermeld op je website voor welke opdrachtgevers je hebt gewerkt en wat je voor ze hebt gedaan. Dit kun je ook in een mooi document weergeven om te sturen naar potentiële klanten. Zo krijgen zij een goed beeld van wat je in huis hebt!   

Waarom is een portfolio belangrijk? 

Als freelancer kun je eigenlijk niet zonder portfolio. Begin je net als zelfstandige? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een portfolio opbouwt, ook al is het misschien door een aantal gratis opdrachten. Een portfolio hoeft namelijk niet alleen maar projecten te bevatten die betaald zijn. Met een portfolio zeg je eigenlijk: ‘hé, hier ben ik en dit is wat ik kan’.

  • Je toont je expertise;
  • Je laat zien voor welke opdrachtgevers je al hebt gewerkt;
  • Je kunt laten zien welke soortopdrachten en branches je interessant vindt;
  • Je kunt precies laten zien hoeen watje hebt gedaan;   

 

En dat geldt voor alle branches zo. Een tekstschrijver kan laten zien wat voor teksten hij of zij al heeft geschreven, een designer kan door een portfolio zijn of haar stijl showenen een coach kan laten zien welke grote namen er door hem of haar gecoacht zijn. Houd je portfolio vervolgens up-to-date, zodat deze goed aansluit van de fase waarin je zit als freelancer! 

Door: Liz Huisman www.zinvolteksten.nl Als content creator helpt Liz zzp’ers en bedrijven goede content in te zetten als onderdeel van hun marketingstrategie, zodat ze waarde bieden aan hun doelgroep en in hun hoofd én hart gaan zitten.  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten