Terug

Freelancers tijdens Corona

De Corona crisis heeft stevig op onze economie ingehakt. Bedrijven lagen wekenlang stil en voor veel freelancers stonden de opdrachten op een laag pitje. Gelukkig kwam de overheid vrij snel met steunmaatregelen over de brug.

Vrijdag 13 maart 2020 zal voorgoed in ons geheugen gegrift blijven als het begin van de lockdown. Scholen, winkels, restaurants, cafés en bedrijven sloten verplicht de deuren en iedereen moest zoveel mogelijk binnen blijven. Als freelancer voelde je allicht ook meteen de impact, omdat klanten geplande opdrachten moesten annuleren of uitstelden.

Vlaamse Steun

De overheid schoot de bedrijven en zelfstandigen dan ook te hulp met een reeks steunmaatregelen en de mogelijkheid om leningen, kredieten en belastingen op een later tijdstip terug te betalen. Sommige premies waren tijdelijk, zoals de hinderpremie, andere gelden nog altijd. Op de site van het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid vind je een overzicht waarbij duidelijk staat aangegeven voor wie en voor welke activiteit ze gelden, over welk bedrag het gaat, hoe de aanvraag- en uitbetalingsprocedure verloopt, met welke andere maatregelen je de steun wel of niet mag combineren, de eventuele belastingvrijstelling die eraan vasthangt enz.

Uitstel mogelijk

Als freelancer kan je een beroep doen op fiscale maatregelen, zoals uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen tot eind 2020 of wijziging van het percentage van de voorafbetaling van de inkomstenbelasting op 10 oktober en 20 december (derde en vierde vervaldag).

Brussel

De Brusselse overheid liet zich ook niet onbetuigd. Voor het aanvragen van de eenmalige premie voor de culturele of creatieve sector is het misschien juist te laat, de aanvraagperiode loopt af op 15 juli, maar op deze site staan premies om je activiteit aan te zwengelen. Zo kan je bijvoorbeeld steun vragen voor het ontwikkelen van je website of e-commerce platform, voor een abonnement op een erkende coworking ruimte, voor het volgen van een opleiding of het maken van een prospectiereis naar het buitenland.

Smart

Werk je als freelancer via een coöperatieve zoals Smart, dan kreeg je aan het begin van de crisis een telefoontje. Omdat de omzet van veel vennoten soms met meer dan de helft daalde, lanceerde Smart een ambitieus solidariteitsplan. Zo betaalde ze o.a. geannuleerde prestaties van onbepaalde duur of stond in voor de betaling van al gemaakte kosten. We hopen alleszins dat je deze crisis heelhuids hebt doorstaan, wel of niet met extra steun, en dat je intussen weer helemaal op kruissnelheid bent.

Door: Birgit van de Wijer Hoe meer ik blog, hoe leuker ik het vind ! En het onderwerp maakt niet uit: farma, AI, VR, Femtech, sport, gezondheid, HR, noem maar op. Schrijven, nog altijd mijn passie en niet zo toevallig mijn job.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten