Terug

In zes stappen freelancer worden

Freelancer worden spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Je bent je eigen baas, je kan van thuis uit werken en je neemt enkel opdrachten aan die je volledig ziet zitten. Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille. Zo moet je heel wat zelf regelen, heb je geen vast inkomen en moet je zelf voortdurend op zoek gaan naar nieuwe opdrachten. Wegen voor jou de voordelen op tegen de nadelen?

  1. Zelfstandig worden?
    Het is niet per se noodzakelijk om meteen zelfstandig te worden als je als freelancer aan de slag wilt gaan, maar het kan natuurlijk wel. Dat doe je door jezelf in te schrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen en een ondernemingsnummer aan te vragen. Als je die stap liever nog niet zet, kan je ook werken met een payrollsysteem zoals bijvoorbeeld Tentoo. Net zoals zelfstandige freelancers ga je zelf op zoek naar freelance opdrachten of ZZP opdrachten maar werk je wel met een tussenpersoon. Je bent voor de opdracht even in dienst en krijgt dus een loon net zoals een werknemer. Natuurlijk moet je voor deze dienst een commissie betalen. Je moet dus voor jezelf uitmaken op welke manier je het liefst wilt beginnen.

  2. Hoofdberoep of bijberoep?
    Als je de keuze hebt gemaakt om zelfstandig te worden, zal je opnieuw een keuze moeten maken. Wil je freelancer worden in hoofd- of in bijberoep? Het belangrijkste verschil tussen deze twee opties is dat je in bijberoep kan blijven genieten van de sociale voordelen uit het sociale stelsel waaraan je onderworpen bent door je hoofdberoep of door een ander statuut, bijvoorbeeld als je gepensioneerd bent. Als zelfstandige in bijberoep heb je wel dezelfde wettelijke verplichtingen als een zelfstandige in hoofdberoep.

  3. Administratie
    Bij freelancer worden hoort natuurlijk ook een hele hoop administratie, of je er nu voor kiest om direct zelfstandig te worden of niet. Om het bos door de bomen te blijven zien, is het belangrijk dat je vanaf het begin je papieren goed bijhoudt. Een tweede belangrijke tip is om een tweede rekening te openen voor je zaak. Ook al voelt het nu nog niet aan alsof je echt een eigen bedrijfje hebt, het is meteen een pak overzichtelijker om een andere rekening te beheren voor je freelance opdrachten.

  4. Prijs vastleggen
    De prijs die je vraagt voor je diensten is uiteraard een belangrijk punt. Je wilt niet te veel vragen, want dan geeft natuurlijk niemand je een opdracht, maar te weinig vragen is zeker ook niet altijd goed. Op die manier straal je geen vertrouwen uit en lijkt het alsof je je eigen diensten niet serieus neemt. Het is dus belangrijk om op te zoek te gaan naar een goed evenwicht. Kijk eens op het internet hoeveel andere freelancers in jouw sector vragen, maar ook of ze liever per uur of per opdracht werken. Zo zal je er in slagen om een goede prijs te vragen voor elke opdracht.

  5. Opdrachtgevers zoeken
    Je hebt alles in orde gemaakt om eraan te beginnen maar de opdrachten blijven uit. Wat moet je nu doen? Het is uiteraard geen evidentie om als beginnende freelancer direct bergen werk te krijgen. Toch zijn er heel wat zaken die je kan doen om je beter te profileren op de freelancemarkt. Ten eerste is het een goede stap om je in te schrijven op een website die freelancers en opdrachtgevers met elkaar in contact brengt. In ruil voor lidgeld kan je makkelijker in contact komen met potentiële opdrachtgevers. Een tweede belangrijke stap is om jezelf toonbaar te maken op het internet. Maak een duidelijke en aantrekkelijke website waarop je je diensten duidelijk uitlegt. Schakel hier ook sociale media in en maak er bijvoorbeeld reclame op. Ten slotte zijn contacten in het echte leven natuurlijk ook heel belangrijk. Probeer dus te netwerken wanneer je de mogelijkheid ziet.

  6. Referenties
    Eens je een paar opdrachten hebt kunnen doen, is het belangrijk om jezelf in een goed daglicht te stellen. Vraag daarom aan je vorige opdrachtgevers om een goede referentie over jouw diensten te schrijven. Op die manier zijn toekomstige opdrachtgevers meer geneigd om je te vertrouwen en jou te kiezen voor hun volgende belangrijke opdracht. Je kan deze referenties toevoegen aan de website waarvoor je lidgeld betaalt, maar zeker ook aan je eigen website of je sociale media.

Hopelijk kan je met deze zes tips weer verder en slaag je erin om je droom werkelijkheid te maken. We wensen je in ieder geval heel veel succes!

Door: Hanna Struyvelt http://hannaverkent.gent Hanna is een freelancer met een grote passie voor het geschreven woord. Het liefst van al vult ze haar dagen dus met copywriting en het schrijven van artikels. Daarnaast heeft ze haar eigen blog over Gent waar ze de leukste tips, evenementen en haar persoonlijke ervaringen deelt.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten