Terug

Freelancer worden, waar begin je aan?

Zeer veel mensen maken tegenwoordig de stap om freelancer te worden. Dat klinkt héél leuk, maar waar begin je aan? Natuurlijk, je hebt als eigen ondernemer alle vrijheid en hoeft aan helemaal niemand verantwoording af te leggen….. alleen aan jezelf……Dat maakt het juist nét zo lastig.   Het is goed om wel even voor de bril te hebben welke keuze je maakt als je start als freelancer. Daarom gaan we er in deze blog dieper op in. Daarnaast kun je in dit artikel ook lezen over een tussenoplossing voor de mensen die wel willen ervaren hoe het is om ondernemer te zijn maar ook nog altijd van deze betaalde snuffelstage af kunnen stappen.   

Terug naar de schoolbanken, wat is een freelancer?

  Voordat we verder gaan, is het goed om even terug plaats te nemen in de schoolbanken en even de term “freelancer” nog even te definiëren:   Een freelancer is vaak een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) die tijdelijke betaalde opdrachten voor anderen uitvoert, zonder bij die ander in dienst te treden. Als freelancer ben je dus géén werknemer en ontvang je géén loonstrookje. Je stuurt echter wél een factuur. Je bent immers de leverancier van jouw diensten.    Voor veel opdrachtgevers is het een erg aantrekkelijke optie om gebruik te maken van een freelancer. Een freelancer is immers flexibel inzetbaar en beschikt vaak over een expertise waarover de opdrachtgever misschien zelf niet beschikt. Daarnaast is het natuurlijk een voordelige keuze omdat er géén ondernemerskosten moeten worden afgedragen en is het een veilige mogelijkheid omdat er géén sprake is van een dienstbetrekking.    

Waarom zou je kiezen om freelancer te worden?

  Het grote voordeel van het freelancer zijn is de vrijheid die je hebt. De “F” van “freelancer” staat ook voor “flexibel”. Je hoeft aan helemaal niemand verantwoording af te leggen, kunt zelf je werkrooster bepalen, je kunt zelf uitmaken waar je werkt en hebt zoveel vakantiedagen als je wilt.    Een ander belangrijk voordeel is dat er géén hiërarchische band is met je opdrachtgever, je werkt immers samen! Zelfs je prijs (je salaris) kun je zelf uitmaken, je kunt zelf je doelen stellen en bent van niemand afhankelijk als je aan je carrière wilt bouwen. Alle credits zijn voor jou!    Genoeg redenen om freelancer te worden dus!    

De nadelen van het freelancerschap

  Hoewel we natuurlijk een site zijn voor freelancers, vinden we het wel belangrijk om je een volledig beeld te geven en ook de nadelen van het freelancerschap met je te delen. Laten we hierbij direct tóch weer even terugkomen op die vrijheid….. als je volledig op eigen benen staat, moet je zelf voor je eigen inkomen zorgen. Je bent niet zeker van werk én niet 100% zeker van een inkomen. Je moet hiervoor knokken, zelf keuzes maken, vaak héél hard werken en soms wel iets laten. Het sleutelwoord hierbij is discipline.   

Freelancer worden, hoe begin je er aan?

  Als je de keuze hebt gemaakt om freelancer te worden, hoef je slechts een paar stappen te zetten om dit te realiseren: als je je handelsnaam inschrijft via het ondernemersloket krijg je een ondernemersnummer en ben je een zelfstandige.    Het is dan wel verstandig om een zakelijke bankrekening te openen om de zakelijke- en privé financiën gescheiden te houden en een website als digitale etalage is ook wel handig. Als je dit voor elkaar hebt, kun je op zoek gaan naar je opdrachtgevers maar dat zal via dit freelance-platformwel goed komen…...    Durf je de stap aan? Het is misschien hard werken, maar je krijgt er veel voor terug.   Als je nog niet direct de sprong in het diepe wilt maken, kun je ook kiezen voor een tussenoplossing. Je kunt freelancer worden als hoofd- of bijberoep. In het laatste geval kun je voor een deel van je tijd gewoon in loondienst aan het werk blijven. In dat geval heb je wel de beschikking over een inkomen en sociale zekerheden. Op deze manier kun je in je eigen tempo bouwen aan je bedrijf en in een later stadium de volledige overstap maken als de tijd er rijp voor is.    De route naar succes als ondernemer heb je immers voor een groot deel zelf in de hand…..   Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/   Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten