Terug

Neem pauze, zelfs als je werk dit niet doet!

Veel te vaak komen freelancers in de gewoonte terecht waarbij ze non-stop werken. Misschien is dit heel fijn voor je klanten, maar je familie voelt zich achtergesteld, je lichaam raakt oververmoeid en je gedachtes gaan maar één kant op. De beste manier om je persoonlijke relaties en werk bloeiende te houden is om af en toe een pauze in te lassen, het liefst dagelijks. Maar hoe stop je met werken als je werk nooit stopt? Wees sterk, laat je dagelijkse planning zijn voordeel doen.

Plan je pauze Waarschijnlijk heb je een werkschema die je volgt, eentje die precies synchroon loopt met opdrachten en je to-do list perfect volgt. Van 10.00 uur tot 15.00 uur ben je aan het werk voor klanten, van 16.00 uur tot 18.00 uur ben je aan het netwerken en van 19.00 uur tot 22.00 uur staat er nog meer werk voor klanten ingepland. 

Een gestructureerde planning hebben is goed, en dat raden we ook zeker aan! Maar als je geen pauzes inplant dan gebruik je jouw planning niet optimaal. Eén van de ergste dingen die je kunt doen voor je pauze tijd is het niet inplannen hiervan. Laat niet gewoon een gat in je planning en zeg dat is mijn  pauze. Kader deze tijd echt af en registreer het als pauze tijd. Het inplannen van je pauze geeft aan dat dit net zo belangrijk is als de rest van je werk. Daarnaast helpt het je ook herinneren. Het is gemakkelijk je pauze te vergeten wanneer je deze niet inplant. Het invoeren van je pauzes in je dagelijkse schema bied ook een mooi vooruitzicht. Waarschijnlijk merk je dat je ook daadwerkelijk productiever wordt omdat er een pauze aankomt. Het is gemakkelijker een opdracht af te maken als je daarna beloont wordt met wat vrije tijd.  

Blijf bij je schema Als je een pauze hebt gepland en deze dus in je agenda staat, neem deze dan ook! Geen excuses of valse beloftes tegenover jezelf dat je morgen een langere pauze neemt.

Dit is meestal het moeilijkste gedeelte voor de meeste freelancers omdat we onze eigen tijden inplannen en veel alleen werken. Als we 16 uur per dag willen werken doen we dat. Het is echter wel belangrijk om af en toe van het werk af te stappen om niet gek te worden en je persoonlijke relaties te onderhouden. Herinner je die mensen die je vrienden en familie noemt? Ik weet zeker dat ze het leuk vinden om je af en toe te zien.

Als je moeite hebt met het volgen van je agenda en daardoor je pauze mist op het ingeroosterde tijdstip, probeer dan een reminder in je telefoon te zetten. Of laat een vriend je bellen om je te vertellen weg te stappen bij die computer. Heb je een hond? Train hem om je uit je bureaustoel te trekken. Doe wat nodig is om af en toe bij dat computerscherm weg te komen. Die zal er namelijk altijd staan. De wereld en alle mogelijke ervaringen die het leven bied echter niet! 

Verdeel en heers In plaats van een lijst te maken van alle projecten die je moet doen, probeer deze op te breken in  een lijst met delen van deze projecten. Rooster één deel in voor je pauze, een tweede deel in de middag en een derde in de avond. Vergeet NIET je pauzes in te plannen in deze to-do list. De sleutel tot het succes van deze to-do list is er zeker van zijn dat wat je inplant ook daadwerkelijk af kan komen voor je pauze.

Het is gemakkelijker om een pauze in te plannen als je net een hele bundel met taken hebt voltooid. Je komt dan tot een natuurlijker stoppunt, je accepteert dat je rust hebt verdient. Doordat je nu je taken af hebt gemaakt kun je zonder stress en zorgen pauze houden. Als je terugkomt van je pauze ga je gelijk aan de gang met de volgende bundel taken, zonder dat je hoeft op te pakken waar je gebleven was.

Plan je pauze inhoudelijk (en maak het leuk!) “Maar schat, ik neem vaak genoeg pauzes. Ik bedoel, gisteren heb ik nog mijn facturen gedaan in plaats van aan projecten te werken.’’  Dit is natuurlijk niet ontspannend en leuk. Het geheim om echt iets leuks in je pauze te doen is het plannen daarvan. Ja, je leest het goed. Schrijf op wat je gaat doen in je pauze. Het zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: ‘’Bekijk twee afleveringen van GTST en begin een waterballonnen gevecht met de buurjongens’’.

Vogel precies uit hoe je elke minuut van je pauze doorbrengt. Als je dit niet doet is de kans groot dat je weer terug aan het werk gaat ofwel bezig bent met de was, vaatwasser inruimen of het huis stofzuigen.

Een andere oplossing is een ‘’Fun-to-do’’ lijst bij houden. Deze lijst moet bestaan uit zaken die je uiteraard leuk vind om te doen maar ook niet veel planning nodig hebben. Op deze manier kan je altijd iets leuks uitkiezen. Het scheelt tijd en je hebt een leukere pauze dan dat je anders zou hebben.

Plan alvast projecten voor na de pauze Je hebt net een heerlijke relaxte pauze gehad, en je bent er helemaal klaar voor om weer aan het werk te gaan. Maar… je hebt geen flauw idee waar je moet beginnen. Dus je bent een heel uur bezig met het uitzoeken van wat je zal gaan doen. Een slechter scenario? Je hele pauze bezig zijn met het plannen van je werkzaamheden na je pauze. DOE DAT NIET!

Kijk aan welke projecten je gaat werken na je pauze voordat je pauze houdt. Maak een duidelijk schema voor wat je moet doen. Het scheelt een hoop om je daar niet druk over te hoeven maken tijdens je pauze en je hoeft je waardevolle tijd niet te gebruiken om dit uit te zoeken.

Maak goede afspraken Als je plant om een paar dagen of langer weg te gaan wees er dan zeker van dat je klanten dit ook weten. Het laat zien dat je professioneel te werk gaat en daarnaast is het heel beleefd. Je meeste klanten zullen begrijpen dat je af en toe tijd voor jezelf nodig hebt, of beter, tijd gaat spenderen met je familie.

Voordat je op vakantie gaat, is het handig dat je een planning maakt met je klanten om zo erachter te komen wat het beste plan van aanpak is voor jullie beide. Zowel voor als tijdens de vakantie. Moet je voorwerken voordat je op vakantie gaat, zodat je klanten voorbereid zijn voor een zekere periode? Antwoord je e-mails of telefoontjes tijdens je vakantie? Het bespreken van dit soort zaken helpt je klanten inzicht te geven in dat wat ze van je kunnen verwachten vanaf het moment dat je op vakantie bent.

Maak je pauzes immuun voor onderhandelingen Meestal is het moeilijkste gedeelte van pauze nemen het daadwerkelijke stoppen met werken en van je bureau weglopen. Laat het niet toe dat je over je pauze heen kijkt. Het is cruciaal voor je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Zonder pauzes zal de kwaliteit van je werk daaronder lijden en dit zullen je klanten merken. Speel niet met het geluk van je klanten (en je salaris) door non-stop te werken.  

Het houden van pauzes is ook een goede manier om een ‘’freelance burn-out’’ te weren. De kans is groot dat je bent begonnen met freelancen omdat je iets doet wat je echt leuk vindt. Echter, als je zo veel werkt dat je het begint te verafschuwen had je net zo goed niet voor jezelf kunnen beginnen maar een ‘’normale’’ baan kunnen nemen.

Bewaak de vlam in jezelf waarmee je bent begonnen met freelancen door geen slaaf van je werk te worden. Loop met je hond. Lees liefdesgedichten. Begin een episch sneeuwballengevecht. Herinner jezelf eraan dat er meer in het leven is dan werken!

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten