Terug

Vanaf vandaag werk jij altijd met een contract omdat…

In een droomwereld hebben wij eigenlijk geen contract nodig en vertrouwt iedereen elkaar. In de werkelijkheid werkt dit helaas anders. Veel freelancers werken nog altijd zonder vooraf opgesteld contract. Natuurlijk ga je ervan uit dat opdrachtgevers te vertrouwen zijn en deze instelling komt waarschijnlijk uit het feit dat je tot op heden alleen maar succes hebt gehad. En daar zijn wij blij om, maar er hoeft maar één opdrachtgever tussen te zitten die deze sfeer goed kan verpesten. Een perfecte wereld bestaat namelijk niet. Om jezelf als freelancer zo goed mogelijk te beschermen geven wij je 5 redenen om altijd met een contract te werken.

1. Duidelijkheid naar de opdrachtgever Een goed contract beschrijft de diensten die de freelancer voor de opdrachtgever uitvoert. Het geeft een helder beeld van wat de opdrachtgever van de freelancer verwacht en wat daarvoor in rekening wordt gebracht. Een contract voorkomt een hoop issues want als je slim bent loop je het contract, voor je start met de freelance opdracht, nog even samen door en zet er beiden een handtekening onder.  Het contract bied je ook de mogelijkheid om aan te geven welke kosten er in rekening worden gebracht wanneer je extra werk uitvoert wat oorspronkelijk geen vereiste was binnen het project. Als je er steeds maar meer werkzaamheden bij krijgt zonder dat dit opgenomen is in het contract ben je én meer tijd kwijt en verdien je veel te weinig.   

2. Je schetst risico's voor de slechtste scenario's Natuurlijk hopen wij dat je er niet mee te maken krijgt. Maar, het kan wel eens voorkomen dat de samenwerking met een opdrachtgever niet helemaal soepel verloopt. Je besluit de samenwerking te stoppen. Je bent het bijvoorbeeld niet eens met de opdrachtgever of er heeft een conflict plaatsgevonden. Het contract bedekt op zo’n moment wat er gaat gebeuren als je uiteindelijk niet meer met de opdrachtgever gaat samenwerken.

Natuurlijk wordt er in zo’n contract ook opgenomen wat er gaat gebeuren als de situatie andersom is. Dus als de opdrachtgever de samenwerking wil stoppen. Een heldere overeenkomst zal de procedure dekken voor het doorbreken van de zakelijke relatie. Moet de opdrachtgever bijvoorbeeld betalen voor het werk wat je al verricht hebt? Dit is natuurlijk helemaal aan jezelf maar benoem het wel in het contract! Ook de gevolgen van het te laat of niet betalen moet je zeker niet vergeten. Wat je niet wil is dat je opdrachtgever pas betaald wanneer het voor hem het beste uit komt.

3. Minder betalingsproblemen Helaas bestaan er opdrachtgevers die er alles aan doen om onder de betaling uit te komen. Dit is erg triest. Als je, voordat je start, geen contract opstelt kan de opdrachtgever dit zo vaak mogelijk doen. Hoeveel zelfstandige ondernemers hebben projecten gedaan voor opdrachtgevers, daar alle energie in gestoken en vervolgens maar een klein deel of niet betaald gekregen? Het is erg vervelend maar het is wel eens voorgekomen. Jij kan hier de dupe van worden als je werkt zonder contract. Een contract kan dit niet helemaal voorkomen maar je kan je opdrachtgever hiermee wel opjagen om de betaling te voldoen.

4. Bescherming van freelancer en opdrachtgever Nu denk je vast dat je als freelancer alleen de dupe bent van het werken zonder contract? Maar in de praktijk hebben beide partijen hier wel eens problemen mee gehad. Freelancers hebben bijvoorbeeld te weinig betaald gekregen en opdrachtgevers hebben heel ander werk ontvangen dan wat ze van tevoren hadden afgesproken.

Met een contract voelen zowel de freelancers als opdrachtgevers zich veiliger. Je zorgt voor dat extra beetje vertrouwen voor beide partijen. Daarnaast is er minder risico. Met een basis van goed vertrouwen is het heel belangrijk om een langdurige relatie op te bouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer - dat is iets waar we het uiteindelijk voor doen, toch?

5. Een contract is in alle gevallen belangrijk Bouw je als freelance programmeur een website voor een goede vriend? Dus is de opdrachtgever een goede bekende? Ook dan is een contract ontzettend belangrijk. Hoe goed je ook bevriend bent, op zakelijk gebied is het altijd van belang alles op papier te zetten inclusief handtekening. Zo bescherm je jezelf voor iedere situatie. Je kan niet in de toekomst kijken dus weet jij wat er nog allemaal gaat gebeuren?

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten