Terug

Deze fouten maak jij als freelancer vanaf vandaag niet meer…

Wat is het toch ideaal om als freelancer de files in de ochtend te vermijden omdat je zelf bepaalt wanneer je jouw werkdag start. Of het bezoeken van de sportschool op een tijd dat het daar rustig is. En vooral niet te vergeten, het werken zonder strenge baas of lastige collega’s. Ja, het werken als freelancer is voor veel mensen een droom.

Voor veel beginners is het een grote wending om te starten als zelfstandig ondernemer. Er komt ontzettend veel bij kijken. Gelukkig is geen mens perfect en maakt iedereen wel eens een blunder. Mocht je wel eens een blunder gemaakt hebben, voel jezelf dan absoluut niet stom. Van fouten kan je leren, heel veel zelfs. Om deze reden hebben wij een blog samengesteld waarin we de meest voorkomende fouten beschrijven die freelancers maken. Of je nu freelance developer, freelance marketeer of freelance boekhouder bent, ze gelden voor iedere freelancer. Dus, behoed jezelf voor deze fouten of maak ze in het vervolg niet meer.

1. Teveel verschillende diensten aanbieden Freelancers die starten proberen kosten wat het kost nieuwe opdrachten binnen te halen. Als je maar aan de slag kan. Zo wordt er gereageerd op opdrachten waarvan ze zelf niet voor 100% weten of ze deze kunnen vervullen.  Kijk hiervoor uit. Dit is niet de juiste manier en je houdt dit niet lang vol. Niet alleen kom je wanhopig over, je bent ook niet eerlijk tegenover jezelf. Om teleurstelling te voorkomen kan je je beter focussen op één à twee diensten om meer opdrachten krijgen. Specialiseer je in wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Als je van alles maar een beetje kan, ga je het niet ver schoppen.

2. Werken voor een te lage prijs Steeds meer mensen besluiten om voor zichzelf te beginnen. Dit betekent ook dat er in verschillende branches veel concurrentie bestaat. Hierdoor besluiten sommige freelancers te concurreren op prijs. Wij raden dit af. Je maakt het je concullega’s lastiger om het tarief te handhaven én je maakt het jezelf erg moeilijk om nog omhoog te gaan met je uurtarief. Stel een goede begroting samen en houd je daar zo goed mogelijk aan. Niet alleen moet je aan het einde van de maand je rekeningen betalen maar het zou ook fijn zijn om maandelijks wat geld achter te houden voor je pensioen.  

3. Op iedere opdracht ‘Ja’ zeggen Als freelancer bepaal je zelf aan wat voor freelance opdrachten je gaat werken. Hierbij geef je zelf aan wat je prettig vindt en waar je grenzen liggen. Juist voor zelfstandig ondernemers is dit erg belangrijk. Er is niemand om je heen die je adviseert om het wat rustiger aan te doen. Durf daarom ook eens ‘nee’ te zeggen tegen een opdracht. Bijvoorbeeld als je planning erg krap wordt of als je niet zeker weet of je de opdracht kan realiseren.  

4. Alleen maar met werk bezig zijn Denk je wel een beetje om jezelf? Het idee dat je de ‘enige’ bent in je branche kan ervoor zorgen dat je teveel werkt of jezelf zelfs overwerkt. Natuurlijk wil je als starter zoveel mogelijk projecten doen maar er zijn grenzen. Het is niet goed als dit tot problemen gaat leiden. Naast dat je jezelf overwerkt kan het ook zo zijn dat je de afspraken die je gemaakt hebt met je klant niet meer kan nakomen. Het heeft dus voor beide partijen consequenties.

Maak voor jezelf een planning waarin je jezelf ook wat vrije tijd geeft. Heb je al verschillende opdrachten lopen en twijfel je of een nieuwe opdracht daar nog tussen past? Laat dit de opdrachtgever dan ook eerlijk weten zodat jullie beiden niet tot verrassingen komen te staan.

5. Werken zonder contract Het komt nog wel eens voor dat freelancers zonder contract werken. Zelfs als de opdracht een kennis van je is, is het belangrijk dat je de gemaakte afspraken in een contract zet en dit door beide partijen laat ondertekenen. Dit geeft je houvast en je kan hier altijd op terugvallen.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten