De 4 meest gemaakte fouten bij het reageren op een freelance job | Freelancer.be

De 4 meest gemaakte fouten bij het reageren op een freelance job

Gepubliceerd op 16 Maart 2018

Je hebt als freelancer al een aantal keer gereageerd op een freelance job maar bent nog geen een keer uitgekozen door de opdrachtgever. Reageer je op de verkeerde jobs?
Misschien ligt het aan de reacties die je verstuurd. Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust maar er bestaan een aantal gemeenschappelijke fouten die door veel freelancers gemaakt worden. Lees snel verder en ontdek wat deze blunders zijn en hoe je ze kunt voorkomen voor de volgende keer dat je een reageert op een freelance job.

1. Een algemene reactie sturen

Je bent op zoek naar een leuke freelance opdracht en één van de opdrachten omvat precies wat jij zoekt. Het beste wat je dan kunt doen is een gedetailleerde, goed doordachte reactie sturen om op te vallen bij de opdrachtgever.

De reden? Het is heel simpel, er zijn meerdere freelancers die interesse hebben in de opdracht. Net als in een interview, moet je de aandacht van de opdrachtgever weten te trekken door aan te tonen wat je kwaliteiten zijn en hoe jij de opdrachtgever kunt helpen. Een standaard reactie die je naar iedere opdrachtgever stuurt gaat niet gedetailleerd in op het onderwerp. Vraag verdere informatie over de opdracht en laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent.

2. Een te laag budget aanbieden

Je denkt misschien dat je met het aanbieden van een laag tarief de aandacht trekt en zodra je ze overtuigt hoe goed je bent, zullen ze het budget later wel verhogen. Maar zo werkt het niet.

Zelfs als je zo de aandacht weet te trekken, blijven ze niet lang geïnteresseerd als je uiteindelijk aangeeft de opdracht niet voor het genoemde budget te kunnen uitvoeren. Dit is niet eerlijk en hiermee jaag je de opdrachtgever alleen maar weg. Maak een schatting van hoeveel het gaat kosten aan de hand van de informatie die gegeven is. Als je niet zeker bent over het budget omdat er bepaalde gegevens missen, stel dan extra vragen om de opdracht helder te krijgen.

3. Reageren op een job zonder de juiste skills

Is het wel eens voorgekomen dat je een interessant project tegenkwam maar waarvoor je niet genoeg ervaring had? Heb je er toen aan gedacht om wat extra informatie op te zoeken over de expertise die nodig was zodat je evengoed een reactie uit kon brengen op de opdracht? Je hebt een groot probleem als je het zo aanpakt. Dit kan alleen maar tegen je werken.

Opdrachtgevers gaan er vanuit dat ze iemand betalen die de opdracht op de best mogelijke manier uitvoert. Als je niet over de juiste vaardigheden beschikt, geef opdrachtgevers dan geen valse hoop dat je de hoogste kwaliteit kunt bieden. Dit komt heel onprofessioneel over. Breng geen reactie uit als jouw niveau van deskundigheid niet past bij de opdracht.

4. Teveel opdrachten tegelijk aannemen

Deze heeft weinig uitleg nodig. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk opdrachten aannemen maar, wanneer je al voldoende opdrachten hebt lopen laat de rest dan even varen. Je overbelast jezelf er alleen maar mee en je loopt een hoog risico op slechte beoordelingen door het niet behalen van de deadline, slechte uitwerking en noem maar op.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Erik Devlies

10 Februari 2020

Beste, zorg dat er geen taalfouten in je reactie staan, dat kan ook al helpen. Teveel en te veel is niet hetzelfde (puntje 4). Als je een freelancer zoekt om jullie teksten na te lezen, drop me a line :) Met vriendelijke groeten, Erik Devlies

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play