Terug

Winwinlening: een winnend krediet voor een winnend duo

De laatste jaren is de winwinlening waarschijnlijk één van de meest populaire vormen van leningen bij kmo’s, en dat effect is nog versterkt door de Coronacrisis. Hierbij wat uitleg waarover het gaat, waarom het interessant kan zijn en waar je terecht kan om ze aan te vragen.

Wat is een winwinlening?

Een winwinlening is een financieringsinstrument van de Vlaamse overheid waarbij particulieren (kredietgevers) aangemoedigd worden een lening te geven aan kmo’s (kredietnemers). Het gaat om een achtergestelde lening met een looptijd van vijf tot tien jaar, voor een totaalbedrag van maximaal 300.000 euro. Particulieren kunnen elk tot maximaal 75,000 ontlenen.

Voor wie?

Zowel zelfstandigen als vrije beroepers, rechtspersoon of natuurlijke persoon, met een activiteit gevestigd in Vlaanderen komen in aanmerking om ze te krijgen. Het is de bedoeling dat de kredietnemer de gelden volledig en alleen gebruikt voor de bedrijfsactiviteit.

Wat is het voordeel?

- De rentevoet voor 2020 ligt tussen minimum 0,875% en maximum 1,75%. Zo kan een ondernemer op een eenvoudige en goedkope manier startkapitaal of werkingskapitaal vinden.
- De particuliere investeerder helpt de economie te groeien via steun aan ondernemers. Hij of zij haalt er ook een belastingvoordeel uit en is er een vorm van bescherming via de overheid: een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaand kapitaal van je lening komt je ten goede, en je bent beperkt beschermd voor ongeveer één derde ingeval van niet-terugbetaling van de schuld.

Meer details over hoe je een winwinlening kan aanvragen vind je hier: https://winwin.pmv.eu//default.aspx

Coronaversoepeling

Een aantal versoepelingen werden recent aangekondigd om van de winwinlening een blijvertje te maken in deze moeilijke tijden:

- Het belastingkrediet bij faling van de ondernemer (éénmalig voor de investeerder); werd verhoogd van 30% van het uitstaand kapitaal naar 40% tot uiterlijk eind 2021.
- Winwinleningen die eind 2020 eindigen kunnen verlengd worden tegen bepaalde voorwaarden.

Dat de winwinlening in Coronatijd aan populariteit wint, blijkt duidelijk uit de cijfers: in het eerste halfjaar van 2020 werden 1.633 leningen afgesloten ter waarde van 36 miljoen euro, terwijl het in dezelfde periode vorig jaar ging om 1.344 leningen voor een totaal van 31,6 miljoen euro.

 

Door Isabelle Colle
Isabelle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten