Terug

Een goede boekhouder? Goud voor jouw zaak

Een goede boekhouder?  Goud voor jouw zaak

Ik zie tal van vragen passeren van freelancers op discussiefora en deze vraag komt steeds terug: wie kan me een goede boekhouder aanbevelen? Vooral beginnende ondernemers twijfelen of ze nu een boekhouder zouden nemen of niet omdat ze het te duur vinden of omdat ze nog niet weten wat je boekhoudkundige verplichtingen zijn en wat een boekhouder allemaal kan betekenen voor jouw zaak. 

Boekhoudkundige verplichtingen Elke onderneming is verplicht een boekhouding te houden. Of je nu klein of groot bent, je moet een overzicht van je inkomsten en uitgaven hebben om op het einde van elk boekjaar tot een winst- of verliescijfer te komen en dus indien nodig je activiteiten bij te schaven. Voor sommigen gaat het ietsje makkelijker dan voor anderen. Een eenmanszaak moet slechts een vereenvoudigde boekhouding doen in vergelijking met een vennootschap, die een dubbele boekhouding moet doen. Wat is het verschil?

Enkelvoudige boekhouding kort samengevat: - Eenmanszaak met jaaromzet beneden de 500.000 euro - Aankoopboek voor al je inkomende beroepsonkosten en creditnota’s van leveranciers - Verkoopboek voor al je uitgaande facturen en creditnota’s van klanten - Financieel dagboek voor al je inkomsten en -uitgaven in cash en via jouw zakelijke bankrekening - Inventarisboek met een beschrijving en waardering van jouw voorraad indien van toepassing  - Jaarlijkse interne jaarrekening (niet verplicht openbaar te maken)

Dubbele boekhouding kort samengevat: - Vennootschap  - Tegenover elke verrichting staat een ontvangst of betaling: er is dus een dubbele boekhouding - Dagboek voor al jouw verrichtingen - Rekeningstelsel: een gestructureerd plan met alle rekeningen, en bijhorende jaarlijkse inventaris  - Jaarrekening, elk jaar neer te leggen bij de Nationale Bank van België, waarvan een afschrift gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad

Boekhouder: veel meer dan alleen maar boekhouden

Alleen al voor het boekhoudkundig aspect is het raadzaam een erkende boekhouder te nemen, en die vind je gemakkelijk online of via andere freelancers. Het is een investering, maar ze is het waard. Jij kan je toespitsen op je kernactiviteit in plaats van met boekhouden, want bovendien speelt je boekhouder ook nog een rol bij: - Het optimaliseren van inkomsten en het zoeken naar belastingbesparingen tijdens de boekhouding, en de fiscale aangifte. - Richting geven over je prijszettingsmodel: wat is een goede prijs in vergelijking met gelijkaardige beroepen? - Advies over je financieel plan of mogelijke investeringen, en hulp bij financieringsopties. - Advies over financiële haalbaarheid. Hulp bij je kostenmodel: heb je met alle noodzakelijke kosten rekening gehouden? - Raad over welke ondernemingsvorm het best bij jou past. - Het bewust maken en soms overnemen van wat je moet doen bij de bank, het sociaal verzekeringsfonds, of het ondernemingsloket. Hulp met BTW verplichtingen. - Of gewoon een luisterend oor voor je prangende ondernemingsvragen.

Een boekhouder minimaliseert je paperassen en neemt heel wat taken uit jouw handen waarvoor hij/zij als expert vaak veel beter is geplaatst dan jijzelf. Hij/zij is ook altijd op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving ter zake. Zo kan jij je (creatieve) zelf blijven en je kerntaak tot een prachtig verhaal uitbouwen.

  Isabelle Colle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.  

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten