Terug

Een freelancer heeft ook commerciële skills nodig

Iemand die als freelancer start heeft vaak al een heleboel kennis en ervaring vergaard op de arbeidsmarkt, die hij als zelfstandige optimaal kan inzetten. Dit zijn iemand zijn harde skills die van hem een echte expert maken in een bepaald veld. Een freelancer kan heel goed zijn in het uitvoeren van taken maar een zelfstandige runt ook zijn eigen zaak. Voor het commerciële aspect van freelancen zijn ook soft skills nodig.  

Communiceren als introvert  

Voor een introvert lijkt het leven van een freelancer heel aantrekkelijk omdat hij onafhankelijk is en vaak alleen werkt. Beginnende freelancers merken snel dat de sociale aspecten van freelancen cruciaal zijn. Ze moeten namelijk zelf op zoek gaan naar klanten, hiervoor moeten ze zichzelf kunnen verkopen. Om een goede deal binnen te halen moeten ze ook kunnen onderhandelen. Enkel via efficiënte communicatie houden freelancers hun business succesvol. Klanten houden ze immers tevreden door vlot en open met hen te communiceren.  

Zelfzeker zijn  

Elke freelancer kampt soms met twijfel en onzekerheid. Wanneer een zelfstandige contact maakt met potentiële klanten is het essentieel dat hij in zichzelf gelooft. Hoe overtuigender hij overkomt hoe meer een prospect gaat geloven in de meerwaarde van  zijn diensten. Zelfvertrouwen is iets dat over tijd groeit. Dit proces kan ook versneld worden doordat een freelancer gaat focussen op wat hij tot nu toe al heeft bereikt. Hierbij kan een portfolio enorm helpen. Bij elke opdracht wordt dan duidelijk beschreven wat zijn rol was en wat hij heeft ondernomen om de noden van de klant te behartigen. Een portfolio kan zo dienen als een visitekaartje en als leidraad voor wanneer freelancers aan zichzelf twijfelen.  

An offer he can’t refuse  

Om een klant te overtuigen om met hem in zee te gaan is het belangrijk dat een freelancer goed negotieert. Freelancers zijn volledig zelf verantwoordelijk voor hun inkomen. Daarom is het essentieel dat ze zichzelf niet onderwaarderen en een prijs afspreken die hun kunnen weerspiegelt. Potentiële klanten worden door verschillende freelancers benaderd waardoor het belangrijk is dat een freelancer bij het eerste contact een impact achterlaat. Dit kan gedaan worden door een krachtige pitch voor te bereiden. Dit is een korte presentatie van jezelf waarin iemand in een minuutje een verpletterende indruk kan achterlaten. Deze pitch helpt een freelancer ook om huidige klanten steeds opnieuw te overtuigen dat hij de beste partner is voor hun zaken. Het behouden van huidige klanten kan een freelancer veel tijd en energie besparen in plaats van telkens opnieuw op zoek te gaan naar nieuwe klanten.        

Aangename kennismaking  

Het is een feit dat het als freelancer belangrijk is om te socializen. Ze moeten durven uit  hun schulp te komen zodat potentiële klanten hun talent kunnen ontdekken. Freelancers kunnen hun social skills verbeteren door te netwerken. Door in contact te komen met gelijkgezinden kunnen ze heel wat tips en tricks oppikken. Een ideale plaats om hun sociale vaardigheden te verbeteren is een co-working space. Interpersoonlijke skills gelden ook online. Sommige mensen hebben het natuurlijke charisma van een verkoper terwijl anderen zich beter online kunnen presenteren. Het belangrijkste is dat een freelancer zijn persoonlijkheid en eigenheid toont. Klanten verkiezen het namelijk om zaken te doen met mensen die ze fijn vinden.  

Het glas is halfvol  

Het leven van een freelancer kan soms een rollercoaster zijn. Vrijheid en flexibiliteit betekent ook soms dat zij moeten kunnen omgaan met onvoorziene omstandigheden en tegenslag. Positief en gemotiveerd blijven zorgt ervoor dat ze niet bij de pakken blijven zitten wanneer een deal misloopt of ze een klant verliezen. Het is ook belangrijk dat een freelancer goed kan omgaan met negatieve feedback. Elke stap die een freelancer zet is een leerproces. Een freelancer moet wat geduld hebben vooraleer de zaken beginnen te rollen.  

Time is money  

Sommige klanten kunnen veeleisend zijn, daarbij is het cruciaal dat een freelancer op voorhand duidelijke afspraken maakt over welke taken in een bepaalde tijdspanne uitgevoerd zullen worden. Structuur en orde in hun werk kan hen ook heel wat tijd en stress besparen. In het begin is het voor een freelancer wat zoeken hoe hij zijn tijd het best indeelt. Maar eens dat zij de juiste workflow hebben gevonden kunnen ze veel productiever zijn. Hoewel een freelancer steeds meer werk op kortere tijd kan leveren is het belangrijk dat hij zichzelf ook op tijd rust gunt. Hierdoor kan hij vermijden dat hij overspannen geraakt en ook zijn risico op een burnout verkleinen.  

———— Het leven van een freelancer kan heel bevredigend en dankbaar zijn. Door hun soft skills te verbeteren kunnen ze hun technische skills helemaal laten schitteren.       

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten