Terug

Drie typische gevolgen van langdurig thuiswerken, en wat je eraan kan doen

Vorig jaar waren sommigen onder ons stiekem gelukkig met bepaalde Corona-maatregelen, en terecht: geen (lang) traject en urenlange files meer, een ietwat normaler ritme, tijd om de kinderen op te halen aan school, meer tijd om gezonde voeding in huis te halen… En toch, meer dan een jaar later laten ook enkele negatieve gevolgen van zich horen. We sommen de drie vaak voorkomende op en geven wat tips om eraan te verhelpen.

1) Lage rugpijn

Velen onder jullie zullen dit ongetwijfeld herkennen: na een dag aan je computer sta je op en je hebt pijn links of rechts van je staartbeentje. Lage rugpijn heet dat, en het heeft te maken met overbelasting van de onderste wervels van je ruggengraat. 

Wat doe je eraan? Check eerst nog even op wat voor stoel je zit, in welke houding en op welke hoogte. Zorg dat je benen naast elkaar in een hoek van 90 graden op de grond blijven en zorg dat het computerscherm mooi recht op de hoogte van jouw ogen zit. Zit je nog steeds op een stoel aan de keukentafel? Investeer dan op z’n minst in een bureaustoel. Profiteer ook van je thuiswerk om elk uur even op te staan en de benen te strekken. Span je ook in om verschillende dagen per week te wandelen, fietsen, fitnessen of andere sporten te beoefenen. Hoe meer je beweegt, hoe minder kans dat je vast komt te zitten. Blijft de pijn aanhouden of neemt hij toe? Ga dan naar de dokter en vraag naar een aantal sessies bij de kinesist: die doen wonderen, en geven je de nodige bagage mee om thuis aangepaste oefeningen op eigen houtje te doen.

2) Sociale vervreemding

Lock-down, thuiswerken, niet kunnen reizen…we kennen het allemaal. Aanvankelijk werd dit opgelost met Webinars, Zoom- of Skype sessies en meer. Een nieuwe manier van werken werd geboren. Maar wég waren de gezellige babbels aan het koffieapparaat, de face-to-face contacten met klanten, of de prospectie-lunches. En alsof dat nog niet genoeg was: weg de avondjes met vrienden en familie. En weg weekends over de grens of verdere reizen. Tot je beseft dat je eigenlijk totaal bent afgedreven op sociaal vlak: zowel beroepsmatig als privé.

Wat doe je eraan? Het is belangrijk te beseffen dat het vreemd zal aanvoelen terug ‘onder de mensen’ te komen eens het weer mag. Hier en daar profiteren we nu al van enkele terrasjes, wat heerlijk aanvoelt (bij mooi weer tenminste). Maar sommige mensen zeggen dat het toch vreemd aanvoelt na al die tijd, en dat is normaal! Vooral als je nieuw bent in een groep en eerder een introvert type bent zal het even wennen worden, maar het komt allemaal weer in orde. Neem zelf het initiatief om nu en dan iets buitenshuis te doen en nieuwe contacten te leggen. Dit is een must voor freelancers die nieuwe klanten zoeken! Ook de terugkeer naar de werkvloer wordt een heuse aanpassing. Laat je klant of bedrijf toe om binnenkort een dag per week op kantoor te werken? Ga erop in als je voelt dat dit jouw gemis aan menselijk contact kan beginnen overbruggen.

3) Gebrek aan zelfzorg

Wie doet het niet? Werken met een correcte ‘bovenkant’, en onderaan een pyjamabroek bij video-meetings? Hoe vaak ging je het afgelopen jaar naar de winkel om een nieuwe outfit? Je bestelde die waarschijnlijk vaak online, maar wanneer trok je het aan? De pandemie vertraagde of stopte het winkelen, uitgaan, reizen, fitnessen, beautysalons en meer. Veel mensen stellen dus al die dingen uit. De meest exotische corona-kapsels haalden het nieuws. Om maar van de kilo’s te zwijgen… Ondanks het veelvuldige handen wassen en ontsmetten lijkt het alsof de mensen vergeten zijn zichzelf wat beter te verzorgen.

Wat doe je eraan? Gebruik de lente om grote kuis met jezelf te houden: herbegin bewust gezonder te eten, meer te bewegen en je nu en dan weer op te smukken (ook al is het maar voor een of ander winkelbezoek): je weet maar nooit wie je onderweg tegenkomt, misschien zelfs één van je klanten? Maak meer tijd vrij voor jezelf met een extra lange douchebeurt; een vers bordje aardbeien; of de film die je al zo lang eens wil zien. Probeer een bezoek bij de kapper voor een zomerkapsel, en geniet bewust van een veilig terrasje met enkele vrienden. Begin maar stilletjes te praten over een reisje in de zomer: met wat geluk komt het stilaan dichterbij.

Isabelle Colle een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliekWil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten