3 tips voor het vinden van de juiste freelancer | Freelancer.be

3 tips voor het vinden van de juiste freelancer

Gepubliceerd op 15 September 2019

Als ondernemer ben je geregeld op zoek naar de juiste profielen op de juiste plaats. Dat zijn zowel werknemers binnen het bedrijf zelf, maar ook freelancers als het bijvoorbeeld over kortlopende opdrachten gaat. Het outsourcen van bepaalde activiteiten draagt nu eenmaal bij tot de kwaliteit van uw product of dienst en dus ook tot de waarde die je aanbiedt aan uw klantsegment(en). Of het is gewoon efficiënter om tijdelijk een freelancer aan te trekken omdat binnen bepaalde contexten nu eenmaal de beste oplossing is.   Maar hoe bepaal je nu precies welke freelancer je zal kiezen voor een bepaalde opdracht? Als opdrachtgever heb je een aantal belangrijke sleutels in handen en ben je alleszins medeverantwoordelijk voor de uitkomst van een toekomstige samenwerking. Waar besteed je best aandacht aan als je start met zoeken naar een specifiek profiel?  

1.   Wie of wat zoek je?

Het gebeurt nog te vaak dat een opdrachtomschrijving snel wordt geschreven tussen een aantal andere taken door. De haastigheid spat er dan van af. Welk profiel je als opdrachtgever nodig hebt, dien je dan ook nauwgezet te omschrijven. Een opdrachtomschrijving moet informatief zijn en omvat alle belangrijke aspecten waarvan een freelancer op de hoogte moet zijn voor hij/zij beslist om zich kandidaat te stellen. Ook freelancers selecteren finaal op basis van wat duidelijk is omschreven en aantrekkelijk lijkt om te doen. Het is dus zaak een duidelijke profielomschrijving per opdracht uit te werken die net voldoende ruimte laat voor autonomie en verbeelding bij het doelpubliek.  

2.   De kracht van gedrevenheid

Wie gepassioneerd is binnen zijn/haar job zal wellicht ook betere resultaten halen. Er bestaat geen handleiding om passie bij freelancers te detecteren, maar mensen die enthousiast en beleefd zijn, to the point antwoorden op een opdrachtomschrijving, hun sterktes naar voren schuiven en met goesting aan een opdracht lijken te willen beginnen, mogen er waarschijnlijk van verdacht worden over de juiste arbeidsethos te beschikken. Een dergelijke kracht buiten je bedrijf hebben, is een grote sterkte die je het beste kan koestert. Gepassioneerde mensen denken ook gemakkelijker mee om tot oplossingen te komen voor bestaande of nieuwe problemen.   

3.   Ken je freelancer

Als ondernemer neem je dikwijls het perspectief van je klant(en) aan. Neem heel af en toe eens het perspectief van een freelancer aan. Het zijn mensen die op een vrijgevochten manier waarde trachten toe te voegen aan een bestaande onderneming en hierbij grotendeels zelfstandig en alleen werken. Dat betekent dat ze dikwijls goed weten wat ze willen. Als er 10 freelancers een opdrachtomschrijving beantwoorden, is het aan te raden om ook de 9 anderen die het niet haalden een antwoord te sturen. Mijn ervaring leert me dat dit zelden tot nooit gebeurt. Toegegeven, het betekent extra werk als opdrachtgever, maar een kort antwoord laat nieuwe samenwerkingsopportuniteiten gemakkelijker toe in de toekomst. De keuze hangt samen met de algemene communicatiestrategie van uw onderneming. Staat transparante en degelijke communicatie hoog op de agenda, dan is bovenstaande louter een evidentie.
 

Door: Koen Van Damme Schrijver en redacteur bijhttp://devrijepen.be  
Koen Van Damme is een freelance schrijver/redacteur en lector aan de Hogeschool Gent. Met de Vrije pen levert hij copywriting- en redactiediensten op maat aan diverse opdrachtgevers.   Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!     

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play