Terug

Drie redenen waarom starten als zelfstandige in bijberoep voordelen biedt

Na lang wikken en wegen is de kogel door de kerk: je wil graag starten met je eigen zaak. Of je wist het misschien meteen: je wil heel graag zelfstandige worden. In beide scenario’s duikt sowieso de volgende vraag op: doe je dit meteen in hoofdberoep? Of kies je eerst voor een statuut als zelfstandige in bijberoep? Niet altijd een makkelijke keuze. Zelf startte ik recent als zelfstandige in bijberoep. En dat biedt me toch wel minstens 3 voordelen! 

Minder groot risico en administratieve rompslomp

Een van de grootste voordelen van starten als zelfstandige in bijberoep is toch wel het lagere financiële risico en de meer beperkte administratieve rompslomp. Doordat je het merendeel van je inkomen nog altijd uit je hoofdberoep haalt, dien je je minder zorgen te maken als je eens een slechtere maand hebt.  Ook je opstartkosten liggen een pak lager: in heel veel gevallen dien je namelijk geen grote investeringen te doen. En de kosten om een ondernemings- en btw-nummer aan te vragen zijn nu ook niet bepaald buitensporig te noemen. Bovendien dien je als zelfstandige in bijberoep geen financieel plan op te stellen. Al is dat laatste natuurlijk wel aan te raden, want het zorgt toch wel voor meer inzichten in je eigen doelstellingen. En vooral ook de haalbaarheid daarvan.  Tot slot ben je als zelfstandige in bijberoep vaak nog vrijgesteld van btw, wat je boekhouding er meteen een pak eenvoudiger op maakt. Want je hoeft dan namelijk geen periodieke btw-aangiften in te dienen. 

Minder druk op je schouders om je zaak uit te bouwen

Doordat je ook nog altijd een inkomen haalt uit een hoofdberoep, heb je als zelfstandige in bijberoep wat minder druk op je schouders liggen om meteen vanaf dag één van je zaak een succes te maken.  Je kan dus wat meer tijd nemen om aan je zaak te werken. En vooral ook om na te gaan of 100% zelfstandige worden wel degelijk iets voor jou is. Want vaak worden een aantal aspecten van een bestaan als zelfstandige toch wel onderschat. Denk bijvoorbeeld maar aan netwerken, jezelf verkopen of nog het werken zonder collega’s. Merk je na verloop van tijd dat het toch niets voor jou is? Dan is er geen man overboord, want je hebt nog steeds je hoofdinkomen. En je bent vooral een ervaring rijker!

Een aardig centje bijverdienen en heel wat afwisseling

Starten als zelfstandige in bijberoep laat je vaak ook toe om je passie verder uit te bouwen. Want misschien vind jij werken als boekhouder wel geweldig fijn, maar ligt je ware passie eerder in mutsjes breien voor pasgeboren kindjes. Door beide te combineren, creëer je niet alleen heel veel afwisseling in je dagelijkse leven. Maar verdien je bovendien ook nog eens een aardig centje bij!

Alleen maar rozengeur en maneschijn?

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan zelfstandige zijn in bijberoep? Natuurlijk wel! Het vraagt heel wat van je vrije tijd, die je mogelijk aan iets anders zou kunnen besteden. Je bouwt geen sociale zekerheden op en afhankelijk van hoeveel je per jaar verdient kan dat wel een effect hebben op de belastingen die je betaalt. En afhankelijk van de sector waar je in start zal je concurreren met andere ondernemers die flexibeler zijn dan jij doordat zij 100% zelfstandige zijn. Maar alles bij elkaar genomen, blijft het wel een geweldig fijne optie om na te gaan of er een markt is voor de dienst of het product dat jij aanbiedt. En of het leven als zelfstandige dan niet iets voor jou is! Door: Evi Robignon  Evi is een kick-ass copywriter die teksten schrijft die jouw product/dienst in de kijker zetten. Waardoor jij unieke en authentieke relaties met je klanten opbouwt. SEO titel: Drie voordelen van starten als zelfstandige in bijberoep Metatekst: Je wil graag je eigen zaak oprichten. Maar twijfelt over bij-of hoofdberoep. Wij zetten 3 voordelen van starten als zelfstandige in bijberoep in de kijker.  

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten