Deadlines – uitdaging of bedreiging? | Freelancer.be

Deadlines – uitdaging of bedreiging?

Gepubliceerd op 7 Februari 2019

Bijna alle freelancers werken met deadlines. Is het voor jou een leuke sport om je deadline net op tijd te halen, of raak je elke keer weer in de stress, wanneer de bewuste datum dichterbij komt? Als je regelmatig kort voor je deadline nachtelijke overuren moet maken, dan kunnen de volgende tips je helpen, om de grootste valkuilen te ontlopen.Slechte planning

Heb je de gewoonte elke keer gewoon een vage inschatting te maken hoe lang je met een opdracht bezig zult zijn? Dan zou dat het punt kunnen zijn waar het mis gaat. Een goede planning begint al bij de offerte. Wees realistisch en beloof niets wat je niet waar kunt maken. Wil een potentiële opdrachtgever dat je overmorgen 100 uren aan werk hebt verzet, dan zul je vriendelijk moeten uitleggen dat dat echt niet kan. 

Bekijk goed wat de opdracht inhoudt en bereken op basis van je ervaring hoe veel uren je hiermee bezig zult zijn. Weet je het niet? Als het goed is, heb je in je agenda of in een spreadsheet bijgehouden hoe veel uren je aan je eerdere opdrachten hebt gewerkt. Die gegevens kun je als uitgangspunt gebruiken. 

Kijk dan in je agenda hoe veel uren je nog niet hebt ingepland en tel de dagen af tot wanneer je met de opdracht bezig zult zijn. Het is een simpel optelsommetje. Toch kan je makkelijk de mist in gaan, als je niet op deze manier te werk gaat. Als je er nog niet aan gewend bent zo te rekenen, dan kan het helpen als je een tijd lang daadwerkelijk opschrijft welke uren je aan welke opdracht wilt besteden.

Geen tussentijdse controle

Ben je lekker bezig en is de deadline nog heel ver weg? Check dan toch maar voor de zekerheid of je op schema ligt! Als een kwart van de ingeplande tijd al verstreken is, en je hebt noch lang niet een kwart van het werk gedaan, dan kan je makkelijk nog iets in je werkwijze of in je planning bijstellen en zul je de deadline alsnog halen. 

Als je op de dag voor de deadline erachter komt dat je nog lang niet klaar bent, dan is het waarschijnlijk te laat om het nog voor elkaar te krijgen.

Geen buffer

Het leven is vol onverwachte gebeurtenissen. Soms lopen de dingen anders dan je had verwacht. Er komt iets tussen, of je wordt ziek, en ineens loop je achter op je schema. Als dit gebeurt, wanneer je halverwege een opdracht bent, is er niet zo veel aan de hand. Je kunt dan je planning zo bijstellen dat je toch nog op tijd klaar bent.

Maar wanneer dit op de laatste dag voor de deadline gebeurt, en het werk is nog niet af, dan heb je een probleem. Hou daarom in je planning altijd rekening met onverwachte gebeurtenissen. Plan net iets meer tijd in dan je denkt nodig te hebben, en hou voor jezelf een deadline aan, die een paar dagen voor de bewuste datum ligt. Zo ben je er zeker van dat je je opdrachtgever niet teleur zult stellen, ook wanneer er op het laatste moment nog iets onverwachts gebeurt.
 
 
 
Ute de Vries
Freelance vertaler Duits – Engels – Nederlands 
www.fromwordtowordtranslations.com
 
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie