De veelzijdigheid van Freelancers | Freelancer.be

De veelzijdigheid van freelancers

Gepubliceerd op 23 Januari 2019

Vrijheid en blijheid, die eigen zaak. Maar ook: stresserende deadlines, vrije dagen die nooit echt ‘vrij’ aanvoelen en enkel de boekhouder die weet hoe veel we exact verdienen. Als freelancer kan je misschien wel werken waar, hoe en wanneer je wil, maar het freelance leven is niet altijd een stukje cake.  Freelancers zijn de multifunctionele Zwitserse zakmessen onder de zelfstandigen. We zijn zo’n beetje van alles tegelijk: 


CEO

We hebben geen baas die constant op onze vingers kijkt want we zijn onze eigen Chief Executive Officer. Eigen baas dus, in gewone mensentaal. We werken andere, langere uren dan wie een 9-to-5 job heeft. Maar als we klaar zijn, zijn we ook echt klaar voor die dag. We hoeven niet te doen alsof we blijven verder werken terwijl we ondertussen naar het plafond staren tot het 5 uur is.  

Verkoper

Op netwerkevenementen visitekaartjes uitdelen en onder het genot van lauwe hapjes en slechte wijn een verkooppitch afvuren op iedereen die het wil horen: That’s us! Netwerken is een belangrijk deel van freelancen. Wie niet het genoegen heeft ons te kennen, zal natuurlijk wel een andere freelancer vinden die ongeveer hetzelfde aanbiedt. Godganse dagen met een kopje koffie achter ons bureau zitten, is dus een utopie. Een freelancer heeft voldoende sociale vaardigheden nodig om, tussen het kauwen en degusteren door, klanten aan de haak te slaan.

Kluizenaar

Een praatje slaan tegen een collega zit er niet in. Sommige niet-freelancers vinden dat maar een eenzaam bestaan. Toch valt dat best mee. De meeste werknemers ergeren zich namelijk blauw aan het gebazel van één of meerdere collega’s. Een extra stressfactor op de werkvloer dus. Aangezien je als freelancer aan al dat oeverloze getater onderuit komt, heb je effectief meer tijd om te werken. Je productiviteit stijgt en van roddels op de werkvloer heb je geen last. Klinkt best ok, nee?

Multitasker

Zon, zee en een terrasje? Check! Aangezien we geen vaste bureau hebben en ons werkmateriaal bestaat uit een laptop en een gsm, kunnen we echt overal werken. Op een zonnig terras een tekst vertalen? Met de voetjes in het zand enkele mails beantwoorden? De Antwerp Ten Miles lopen en tegelijk een audiobook inspreken? Freelancers doen het allemaal. Wie beweerde dat multitasken moeilijk is…?

Boekhouder

Misschien lichtelijk overdreven. Maar papierwerk hoort er helaas bij. Facturen opmaken en versturen, kosten bijhouden, btw terugbetalen,… Me no likey! Mettertijd word je er gelukkig wel beter in, waardoor het allemaal een stuk vlotter verloopt. Als ondernemer leer je elke dag bij. Na verloop van tijd weet je dan ook perfect wat niet en vooral wat wél fiscaal aftrekbaar is.
 
Saskia Meysman is copywriter voor verschillende bedrijven. Ze werkt ook als journaliste voor Het Nieuwsblad en de Krant van West-Vlaanderen. Ook biedt ze vertaalwerk en privé lessen Nederlands en Engels aan. Meer info: www.wordz.be
 
 
 
 
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play