De 15 grootste fouten die je kunt maken als freelancer | Freelancer.be

De 15 grootste fouten die je kunt maken als freelancer

Gepubliceerd op 2 Maart 2020

Het maken van fouten hoort bij ons dagelijks leven. Iedereen maakt fouten, geen mens is foutloos. Een vergissing maken is niet erg. Van fouten kun je immers leren. Veel ervaren freelancers zullen deze wijze woorden ongetwijfeld wel eens hebben ervaren maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen loopt hier graag mee te koop. 

Een freelancer zal vrijwel niets over zijn of haar fouten delen op Facebook. Freelancer.be maakt hierop een uitzondering door deze tekst te publiceren met de 15 grootste fouten die je kunt maken als freelancer. Nogmaals, omdat je van fouten kunt leren. Beginnende freelancers opgelet dus!

Fouten, vergissingen, verkeerde inschattingen, tegenslagen… Iedereen maakt het wel eens mee. Dat is dan ook geen schande, want van fouten leer je. De veel gemaakte fouten die we hieronder geplaatst hebben zul je misschien herkennen. Als dat niet het geval is, doe er dan je voordeel mee. 1. Te afhankelijk zijn

Als freelancer ben je eigen baas en heb je alle vrijheden. Veel freelancers maken echter de fout om té afhankelijk te zijn en beseffen dit zelf niet. Ze hebben zich te sterk verbonden aan een specifieke groep klanten, leveranciers of kanalen waar opdrachten uit gegenereerd worden. Als deze bron wegvalt, sta je dus met lege handen. Hoewel we het fijn vinden dat je bij Freelancer.be aangesloten bent, is het goed om ook verder te kijken naar (andere) kansen. 

2. Een te groot optimisme

Alles waar de term “te” voor staat is niet goed en met betrekking tot optimisme is dit zeker het geval. Pas hiermee op voor teleurstellingen als bepaalde resultaten niet gehaald worden met alle (financiële) gevolgen van dien. Zorg dus dat je altijd reëel bent in je doelstellingen, zeker als je van plan bent om te investeren. 

3. Te afwachtend zijn

Een goede freelancer is interactief, springt in op een consumentenbehoefte of creëert deze. Succes komt je niet aanwaaien. Moeten we nog meer zeggen?

4. Blik op het heden en niet op de toekomst

Let op, in het verleden behaalde successen zijn immers géén garantie voor de toekomst. Zorg dat je financiële reserves hebt voor mindere tijden! 

5. Te weinig de marktontwikkelingen in de gaten houden

“Never change a winning concept” lijkt een goede keuze maar iedere sector is dynamisch. Als freelancer moet je meebewegen en jezelf aanpassen. Blijf niet stilstaan in kennis en ontwikkeling!

6. Te druk zijn

Gaat het goed met een freelancer als hij of zij het druk heeft? Vaak wel maar als de euro tekens te verleidelijk worden kan een prettige drukte omslaan in “te druk”. Pas op ambitieuze freelancers, je eigen gezondheid is het belangrijkste van alles! Stap ook eens uit het bedrijfsproces en neem op tijd je rust. Al is het maar even. 

7. Zichzelf te interessant vinden en niet luisteren

In het enthousiasme van het ondernemerschap schuilt het gevaar dat de freelancer vergeet te luisteren naar anderen. Een gemiste kans? Jazeker, door te luisteren ontvang je waardevolle informatie. Let daar maar eens op. 

8. Vasthouden aan een bepaalde prijsstelling

Welke prijs reken jij voor je diensten? In een fluctuerende markt is het letterlijk van enorme waarde om met je prijsstelling mee te bewegen. Het is een dunne lijn, maar wel een draad waar jij over moet balanceren. 

9. Geen vakwerk leveren door details over het hoofd te zien

Pas op, als je ervoor kiest om alles aan te pakken, doe je alles maar een beetje. De kracht van veel gespecialiseerde freelancers ligt in het feit dat ze aandacht geven aan ieder detail. Het is niet goed om alles maar zelf te willen doen. Soms moet je zelf ook werkzaamheden aan anderen overlaten.

10. Géén keuzes maken

Je bent als freelancer succesvoller als je een focus hebt. Het maken van keuzes is dan ook een belangrijk onderdeel van dit proces. Wees niet bang om soms een keuze te maken, ook al past dit niet helemaal bij je natuur. 

11. Niet onderscheidend zijn

Doe jij hetzelfde wat veel anderen doen? Dit lijkt een veilige keuze maar hiermee wordt jouw onderscheidende factor wel kleiner gemaakt. Hoe val jij op tussen anderen en zorg je dat juist jij gekozen wordt? Wel even iets om over na te denken.  

12. Het freelancen vanuit een eigen visie bekijken

Hoe ervaart jouw doelgroep het aanbod dat jij als freelancer hun kunt bieden?  Jij kunt dik tevreden zijn maar het zijn jouw opdrachtgevers die voor jouw inkomsten zorgen. Zeker iets om rekening mee te houden! Vragen helpt uiteraard! 

13. Te snel willen

Een freelancer is vaak ongeduldig en wil binnen een kort tijdsbestek, heel veel scoren. Hierin schuilt een gevaar! Pas op dat de euro tekens het rationele nadenken niet in de weg staan! Een opdracht te snel willen afronden om een nieuwe opdracht te kunnen starten (en de factuur te kunnen schrijven) kan succes in de weg staan. 

14. Een prijs winnen

Een prijs winnen als freelancer is erg leuk, maar pas op dat je niet te veel waarde hieraan hecht. Het gevaar is dat je in slaap kunt sussen en niet meer open staat voor enige verandering en zelfreflectie. 

15. Geen plezier hebben in het werk

Last but nog least. Misschien is dit wel het belangrijkste punt uit dit rijtje. Veel freelancers zijn bereid om heel hard te werken om een succes te realiseren. Discipline en ambitie zijn goede eigenschappen maar hierdoor wordt het plezier in het werk nog wel eens verloren en dat is nu nét dé belangrijkste drijfveer van een freelancer.
 
Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/  

Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!   

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play