Ben jij goed verzekerd? | Freelancer.be

Ben jij goed verzekerd?

Gepubliceerd op 27 December 2018

Als (beginnende) freelancer-zelfstandige is het zaak goed verzekerd te zijn als je bijvoorbeeld ziek wordt of schade aan derden berokkent. Maar welke verzekeringen zijn nu verplicht en welke niet? We zetten ze allemaal even op een rijtje zodat je door de bomen het bos weer ziet. 

Verplicht

Met de verzekering Beroepsaansprakelijkheid dek je je in tegen kosten als gevolg van onopzettelijke schade door een contractuele of beroepsfout. Deze dekking is verplicht voor veel (vrije) beroepen, zoals advocaten en artsen, maar ook aanbevolen voor andere zelfstandigen. Stel dat je als boekhouder een fout maakt met grote gevolgen voor je klant, dan komt die verzekering goed van pas.

Een brandverzekering die je pand dekt tegen schade bij brand, storm, hagel, water en sneeuw, aanslagen en glasbreuk, is ook verplicht. Heb je als freelancer behoorlijk wat duur materiaal (computer, printer, enz.) verzeker dan ook je inboedel en dek je in tegen diefstal.
Als freelancer werk je meestal alleen. Heb je toch eigen personeel, dan moet je hen beschermen met een arbeidsongevallenverzekering.

Komt van pas

Niet verplicht, maar wel nuttig is een hospitalisatieverzekering die de kosten van een ziekenhuisopname geheel of gedeeltelijk terugbetaalt. De sociale bijdragen die je betaalt, dekken namelijk alleen je medische kosten. 

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering kan zinvol zijn, als je vaak buitenshuis werkt. Zo kan je onopzettelijke schade die je aan derden berokkent vergoeden. Een ongeluk is immers snel gebeurd. Let wel, het gaat hier niet om je klanten. 

Bescherming

We wensen het natuurlijk niemand toe, maar hou er rekening mee dat je arbeidsongeschikt kan worden. Zorg dus voor een vangnet, want je vaste kosten blijven doorlopen. Of ga nog een stapje verder in je bescherming en neem een verzekering gewaarborgd inkomen. Informeer je goed vooraf, want er zijn tal van formules op de markt. 
 

Lang zullen we leven

Omdat het zelfstandigenpensioen van een schamele 900 à 1.000 euro niet zal volstaan om van te leven, zeker niet als je bedenkt dat we met zijn allen alsmaar ouder worden, kan je als freelancer best een aanvullend pensioen opbouwen. Fiscaal interessant is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) want je premies zijn 100% aftrekbaar, waardoor je minder belastingen en sociale bijdragen betaalt. Voor een nog groter fiscaal voordeel combineer je het VAPZ met pensioen- en/of  langetermijnsparen.

Heb je een vennootschap, dan kan de Individuele Pensioentoezegging (IPT) – als aanvulling op je VAPZ – een prima optie zijn. Bovendien betaalt je vennootschap de premie in jouw plaats. Voor alle freelancers zonder vennootschap is er de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) waarbij je 30% belastingvoordeel geniet en bovendien bespaart op je gemeentebelasting.

Vergelijk zeker de mogelijkheden bij verschillende makelaars en laat je professioneel adviseren. Zo hoef je je straks geen zorgen te maken en heb je in elk geval een appeltje voor de dorst. 


door Birgit van de Wijer
http://copywriter-and-co.be/
Content leveren voor blogs, websites, social media, krantendossiers enz., eindredactie van je artikel, website, boek of vertalen van en naar Frans-Engels-Nederlands, dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job. 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie