Verplichte informatie in een samenwerkingsovereenkomst | Freelancer.be

Verplichte informatie in een samenwerkingsovereenkomst

Gepubliceerd op 8 Mei 2019

Ben je via deze website in contact gekomen met een opdrachtgever met wie je wel wilt samenwerken? Dat is uiteraard goed nieuws, maar voordat deze samenwerking van start gaat, is het handig om een aantal afspraken en gegevens op papier vast te leggen. We laten je zien wat de verplichte informatie is die terug moet komen in een samenwerkingsovereenkomst en welke zaken niet verplicht zijn, ondanks dat er wel veel naar wordt gevraagd. 
 
Hoewel het in de praktijk niet altijd gebeurt, is het wél verstandig om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan en deze schriftelijk vast te leggen. Hier kunnen zowel de opdrachtgever als de freelancer veel belang bij hebben. Je schept immers duidelijkheid in een samenwerking en kunt eventuele misverstanden achteraf op een eenvoudige wijze voorkomen.
 

Samenwerkingsovereenkomsten zijn géén arbeidsovereenkomsten

 
Als je als freelancer een samenwerking aangaat, is dit uiteraard geen arbeidsovereenkomst. Er wordt dan géén arbeidscontract getekend maar een samenwerkingsovereenkomst.
 
Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk gaat dit nog wel eens fout. 
Er zijn een aantal specifieke gegevens die terug moeten komen in een samenwerkingsovereenkomst maar ook een aantal gegevens die de opdrachtgever niet hoeft te hebben. 
 
Hoewel dit vaak in een onbewustheid is vraagt een opdrachtgever vaak veel meer (persoonlijke) informatie dan strikt noodzakelijk is in een samenwerking. Dit komt omdat een arbeidsovereenkomst en een samenwerkingsovereenkomst vaak op dezelfde manier worden benaderd. Dit kan gevolgen hebben voor de privacy van de freelancer. 
 
De privacywet speelt dan ook een belangrijke rol in het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten. De opdrachtgever mag alleen over jouw gegevens beschikken die strikt noodzakelijk zijn voor de voortgang van de opdracht. Een samenwerkingsovereenkomst bevat dan ook een stuk minder persoonlijke informatie dan een arbeidsovereenkomst. 
 

De volgende gegevens moeten verplicht in een samenwerkingsovereenkomst vermeldt staan:

 
·      Omschrijving van de opdracht en bijbehorende werkzaamheden;
·      De vergoeding voor de freelancer (incl. en excl. belasting en toeslagen);
·      De betaaltermijn;
·      Het bewijs van zelfstandigheid van beide partijen;
·      Eventuele noodzakelijke gegevens van (één van de) partijen;
·      Handtekening van beide partijen.
 
Zoals je ziet heeft een samenwerkingsovereenkomst veel weg van de algemene voorwaarden, maar heeft wel een specifiek karakter en is gericht op deze overeenkomst. 
Het is dus erg verstandig om beide formulieren te gebruiken om jezelf in te dekken tegen misverstanden. In het overgrote deel van de gevallen zal de opdrachtgever dit zeker niet zien als een bedreiging maar hierdoor vertrouwen krijgen. Het is immers een signaal dat je op een professionele manier met je opdracht bezig bent. 
 

Let op, je hoeft niet alle zaken te overhandigen!

 
Als een opdrachtgever vraagt om meer informatie, is dat vrijwel altijd in strijd met de privacywet. In de praktijk komt het wel eens voor dat een opdrachtgever zal vragen naar een kopie van paspoort of ID, maar deze hoef je niet te verstrekken. De opdrachtgever mag deze persoonlijke informatie immers niet in de administratie opnemen. Ook voor het opslaan van een kopie van je bankpas is géén wettelijke grondslag, en zelfs een afschrift van je inschrijving bij het ondernemersloket hoef je niet te verstrekken. Een opdrachtgever kan die desgewenst zelf opvragen. 
 

Inzage in vaardigheden

 
Er zijn branches waarin je alleen werkzaam mag zijn als je inzage kunt geven dat je beschikt over specifieke vaardigheden. Je moet in dat geval eventuele diploma’s of certificaten kunnen aantonen als bewijs hiervan. 
 
Het is echter niet zo dat je een kopie hiervan moet overhandigen aan een opdrachtgever. Dit is immers weer in strijd met de privacy wet. In de samenwerkingsovereenkomst kun je opnemen dat de verantwoordelijke persoon deze bewijzen gezien heeft en akkoord heeft bevonden. Daar is deze overeenkomst immers voor! 
 
Door: Rob van Wijk
http://www.succesmetjezaak.nl/
 
Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten / blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie