Vakantie checklist | Freelancer.be

Vakantie checklist

Gepubliceerd op 17 Juli 2019

Ga je binnenkort op vakantie en hou je ervan alles op tijd goed geregeld te hebben, dan ben je vast al bezig met één of misschien wel meerdere lijstjes: Wat moet ik meenemen? Wat moet ik voor vertrek nog doen? En wie moet ik inlichten dat ik er een tijdje tussenuit ben?Heb je besloten deze keer écht geen werk mee te nemen, dan moet je dus niet alleen zorgen dat je huis, je tuin, je kamerplanten en je huisdier goed verzorgd achter blijven maar ook je eigen bedrijf. Als freelancer ben je alleen verantwoordelijk voor de gang van zaken in je bedrijf, en het is dus geen overbodige luxe om hiervoor ook nog een extra lijstje te maken.

Ongeacht of je dat nog met pen en papier doet, op de computer of telefoon of gewoon in je hoofd – het is wel zo handig om er even bij stil te staan waar je allemaal voor moet zorgen, zodat je bij je terugkomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hier zijn al vast een paar tips waar je zoal aan moet denken:

Heb je je vaste klanten meegedeeld dat je op vakantie gaat?

Dit had je eigenlijk al enige tijd van tevoren moeten doen. Heb je er niet aan gedacht, doe het dan alsnog zo snel mogelijk, zodat jullie samen kunnen overleggen, welke opdrachten je nog voor je vakantie gaat uitvoeren en welke pas erna.

Moeten er rekeningen betaald worden?

Ga even na of je rekeningen kan verwachten terwijl je op vakantie bent. Een stapel herinneringen en aanmaningen in de brievenbus of mailbox is geen leuke thuiskomst. Zorg dat je voordat je weggaat alvast alles betaalt of betalingsopdrachten instelt, of regel automatische incasso’s. Ga ook na of er op de betreffende dagen voldoende saldo op je rekening zal staan.

Heb je btw-aangifte gedaan?

Moet je btw-aangifte doen en ga je in juli op vakantie, zorg dan dat je dit gedaan hebt voordat je vertrekt. Mocht je het vergeten, dan moet je je alsnog in de vakantie ermee bezighouden om zo een boete te voorkomen – niet leuk en volkomen onnodig.

Heb je voor vertrek alle deadlines gehaald?

Uiteraard heb je je planning al zo gemaakt dat je niet in de vakantie nog moet doorwerken. Valt er toch een deadline in je vakantie, dan zorg je dat je de betreffende opdracht voor vertrek al af hebt. Ben je niet zo van het plannen? Dan is dit hét moment om het toch maar wel te doen. Want geloof me, als je op de dag van vertrek aan je partner of je familie gaat meedelen dat je toch wat werk moet meenemen, dan kan dat de (vakantie)stemming behoorlijk bederven.

Heb je een automatisch antwoord op je e-mails ingesteld?

Mocht je wanneer je op vakantie bent per e-mail worden benaderd, dan zouden mensen het heel onbeleefd kunnen vinden als ze geen antwoord van je krijgen. Een automatisch antwoord waarin je uitlegt dat je op vakantie bent, en wanneer je weer bereikbaar bent, zorgt voor begrip.

Zijn er zaken die je echt (ook in de vakantie) zelf moet doen?

Geen ideale situatie, maar soms kan zich bij een vaste klant een noodgeval voordoen, waarvoor hij/zij echt jou moet hebben. Wil je hiervoor wel beschikbaar zijn, spreek dan met de betreffende klanten af hoe ze jou kunnen bereiken.

Weet je al wat je na de vakantie gaat doen?

Heb je één of meerdere opdrachten waar geen spoed bij is? Spreek dan met de klant af dat je dit na je vakantie gaat doen. Dan weet je al voor je vertrek dat je op de maandag nadat je thuis bent gekomen direct weer aan de slag kan.
 
 
 
 
Ute de Vries
Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands
Schrijver
Taalcoach
www.fromwordtowordtranslations.com
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play