Oproep : freelancers, laat je respecteren | Freelancer.be

Oproep : freelancers, laat je respecteren

Gepubliceerd op 25 April 2019

Ik zit al een aantal jaren in het vak en toch kwam ik de voorbije week tot de vaststelling dat je (toekomstige) klanten je als freelancer niet steeds respectvol behandelen. Omdat het jullie misschien vroeg of laat ook kan overkomen, wil ik jullie mijn voorvallen niet onthouden. 

Klantensponsoring

Een van mijn klanten, waar ik al zo’n anderhalf jaar aan de lopende band webteksten voor schrijf, stuurde me eind januari een e-mail met de vraag of ik de serviceclub waar hij lid van was wilde sponsoren. Het ingezamelde geld zou gebruikt worden ten voordele van lokale goede doelen. Hij schreef dat hij naar jaarlijkse gewoonte zijn vaste businesspartners aansprak waar ik inmiddels ook deel van uitmaakte en dat ik reeds kon steunen voor 125€ als sympathisant-sponsor. De tarieven gaande van 125€ tot 2500€(!) vond ik als bijlage.
Ik antwoordde hem beleefd dat ik enigszins verwonderd was over zijn vraag, maar dat sponsoring niet tot mijn corebusiness behoorde, en wenste hem alle succes toe. 

Radiostilte

Dat dit niet was wat hij verwachtte, bleek toen de opdrachten stilvielen. Toen ik de voorbije week belde om te polsen hoe dit kwam, had hij intussen een digital marketeer aangenomen die ook copywriter is, maar voelde ik vooral dat hij verbolgen was over het feit dat ik de enige van zijn leveranciers was die hem niet sponsorde. Hij vond dat ik toch mooi geld had verdiend al die tijd en dat hij zijn facturen steeds tijdig had betaald !! Dus collega’s, als je je klanten wil houden, zet voortaan een potje opzij om hun serviceclub of andere hobby te steunen.

Respect!!

Nu ik toch aan het schrijven ben, wil ik ook dit nog even kwijt. Je kent ze wel de opdrachtgevers die via een onlineplatform een aantal copywriters zoeken, omdat ze in een keer meer dan 1000 teksten nodig hebben. Meestal reageer ik niet op zo’n vacature, maar deze keer deed ik het toch. Er wordt gevraagd wat mijn dagtarief is als ik lange tijd 3 dagen per week voor hem werk, maar dat blijkt te hoog. Nieuwsgierig informeer ik naar zijn tarieven en verneem dat hij 0,015€ (!!) per woord betaalt. Concreet betekent dit dat je een A4’tje schrijft voor 6€ of zo’n 100€ bruto verdient met 14 blz. schrijfwerk. Ik zou alle freelance copywriters willen aanraden dergelijke klanten te leren herkennen. Het getuigt niet alleen van een totaal gebrek aan respect voor ons vak, maar ingaan op zo’n aanbod betekent ook dat wij ons eigen werk niet naar waarde schatten. Ik volg daarom steeds de gouden raad van managementgoeroe Jos Burgers: Geef nooit korting. 


door Birgit van de Wijer
http://copywriter-and-co.be/
Content & social media manager, copywriter, blogger, eindredactie, vertaler (NL-FR-EN) Schrijven, dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job. 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie