Jaarrekening, verplicht of niet? | Freelancer.be

Jaarrekening, verplicht of niet?

Gepubliceerd op 30 December 2019

Veel freelancers vragen zich af of het maken van een jaarrekening verplicht is of niet. Voor veel kleinere ondernemers is het wettelijk géén verplichting om een jaarrekening te overleggen. Desondanks is het wel slim om een jaarrekening op te stellen en doe je er verstandig aan om het jezelf verplichten.  

Een jaarrekening is het financiële eindverslag dat een bedrijf opmaakt aan het einde van een boekjaar. Als alle financiële handelingen van een betreffend jaar zijn doorgevoerd kan de balans worden opgemaakt. In dit geval gebeurt dit ook letterlijk omdat de balans (het overzicht van de huidige financiële status van je bedrijf) en een uitgebreide winst- en verliesrekening (het overzicht van alle inkomsten en uitgaven van de afgelopen periode) de belangrijkste onderdelen vormen van de jaarrekening. Een eventuele (cijfermatige)  beargumentering van de gegevens kunnen hieraan worden toegevoegd indien dit noodzakelijk mocht zijn.  

Financiële jaarafsluiting een must-do of niet?

Als freelancer heb je veel vrijheden. Het afdragen van het correcte bedrag aan belasting is in veel gevallen je voornaamste verplichting. Het maken van een financiële jaarafsluiting is voor de meeste freelancers nog niet eens verplicht maar eigenlijk toch ook wel.   

Dit laatste komt misschien wat vaag over maar dit is eenvoudig uit te leggen. Het vaststellen van het bedrag dat je moet afdragen aan de belasting doe je op basis van je balans en je winst- en verliesrekening. Je stelt dus voor een groot gedeelte wel een jaarrekening op, zonder dit document deze titel te geven! Daarnaast zijn er een aantal praktische redenen te benoemen om te beargumenteren dat het maken van een financiële jaarafsluiting een absolute must-do is ook al schrijft de wet het in jouw geval misschien niet voor.   

Jaarafsluiting gebruiken als indicator 

Zoals aangegeven is het maken van een jaarafsluiting vooral enorm handig om inzicht te verkrijgen in je belastingtechnische verplichting maar dat is zeker niet het enige. Je kunt hiermee ook voor jezelf belangrijke inzichten verschaffen over de financiële gezondheid van je bedrijf. Je ziet in een oogopslag hoe je ervoor staat! Je kunt deze weergave dan ook zeker zien als belangrijk stuurmoment.   

Als je wat langer als freelancer actief bent, kun je ook je gegevens vergelijken met voorgaande jaren. Op deze manier kun je de jaarafsluiting gebruiken als belangrijke indicator met betrekking op de voortgang van jouw bedrijf. Dit is zeker van belang als je ambitieuze plannen hebt als freelancer. Wil je hiervoor investeren en heb je hiervoor financiële middelen nodig? Ook dan zul je jouw jaaropgaven moeten kunnen tonen aan eventuele financiële instanties. Er is immers geen enkele geldverstrekker die jou geld zal lenen als je cijfers niet op orde zijn.   

Jaarrekening zelf maken of laten doen?

Hoewel het maken van een jaarrekening niet verplicht is, is het dus zeker een nuttige tijdsinvestering. Als je hiervoor een geschikt online boekhoudprogramma gebruikt, kun je dit op een relatief eenvoudige manier zelf uitvoeren. Je kunt het proces stap voor stap uitvoeren zonder dat je hier specialistische kennis voor nodig hebt.    

Als je hier geen gelegenheid voor hebt, kun je deze taak uiteraard ook uitbesteden. Er zijn voldoende collega freelancers op deze site te vinden die je hier graag een handje mee helpen. Uiteraard zul je zelf wel alle gegevens moeten aanleveren. Denk hierbij aan al je bankmutaties, verkoopfacturen, inkoopfacturen, afschrijvingen, waardebepaling van voorraden, privé aftrekposten en andere financiële gegevens.   

Kom je erachter dat het veel moeite kost om deze gegevens te verzamelen of ben je veel tijd kwijt aan het uitzoeken en oplossen van eventuele fouten? Dan is het zeker verstandig om hier je les uit te trekken om dit in het vervolg te voorkomen. In dat geval is het maken van een jaarrekening ook een zeer nuttige praktische indicator.   

Het maken van een jaarafsluiting is dus in alle opzichten een must-do zelfs als de wet dit niet voorschrijft.     


Door: Rob van Wijk
Rob is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten / blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.    

   

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!      

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play