Is crowdfunding een interessante optie als freelancer? | Freelancer.be

Is crowdfunding een interessante optie als freelancer?

Gepubliceerd op 21 Augustus 2019

Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen dat je kunt gebruiken om te investeren in je bedrijf. Uiteraard kun je je banksaldo aanspreken, maar in veel gevallen is dit saldo niet toereikend om je plannen en ambities te bekostigen. Je zult hiervoor vreemd vermogen moeten aanspreken. Daar zijn verschillende opties voor, de een wat makkelijker te realiseren dan de ander. Een moderne mogelijkheid hierin is crowdfunding. Is crowdfunding een interessante optie voor jou als freelancer? In dit artikel gaan we er dieper op in en gaan we een antwoord geven op deze vraag.    
 
Als je als freelancer wilt investeren in je bedrijf, zul je dit uit eigen middelen moeten doen. Althans, dat is de algemene gedachtegang bij véél freelancers. De ervaring leert immers dat banken en andere financiële instellingen niet zo enthousiast zijn over het verstrekken van een lening. Als je dit al voor elkaar krijgt, zijn de voorwaarden vaak niet erg aantrekkelijk. Dit maakt deze mogelijkheid vaak onbetaalbaar. Vooral startende zelfstandigen kunnen vaak nog geen cijfers overleggen om mogelijke investeerders te overtuigen van je plannen. Dit wil echter niet zeggen dat je op jezelf bent aangewezen…… 
 

Alternatieve vorm van financiering

 
Omdat het voor veel freelancers steeds moeilijker lijkt te worden om een financiering van de bank te kunnen bemachtigen, moet er gekeken worden naar alternatieve vormen om hun investeringen en toekomstplannen op een snelle manier te financieren. Eén van deze vormen is crowdfunding. Dit wordt gezien als zeer moderne optie maar dat is niet helemaal het geval. 
 
Als je je verdiept in de structuur van banken en andere geldverstrekkers, zul je een aantal overeenkomsten met crowdfunding kunnen ontdekken. Deze instantie herinvesteert het geld van de mensen die bij de betreffende bank zijn aangesloten. Ook een investeringsfonds heeft gelijkenissen met crowdfunding. Dit fonds krijgt immers waarde door het bij elkaar brengen van het kapitaal van meerdere mensen. 
 
Door de inrichting van onze huidige maatschappij en dan met name de veelzijdige manieren waarop we tegenwoordig kunnen communiceren, is crowdfunding wat meer onder de aandacht gekomen. Dit maakt deze vorm van financiering wat directer en persoonlijker waardoor het ook geschikt is voor kleinere alternatieven.
 

Wat is crowdfunding?

 
Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij gebruik wordt van digitale mogelijkheden, zoals internet en social media, om een groep individuele investeerders bij elkaar te brengen om een project of initiatief te kunnen financieren. Deze optie biedt een mogelijkheid om met een grote hoeveelheid kleinere investeringen een grote kapitaalbehoefte in te kunnen vullen. Dit past volledig bij de letterlijke vertaling van de term crowdfunding: “investeren door de massa”. 
 

Verschillende vormen van crowdfunding

 
Er zijn vier verschillende vormen van crowdfunding te onderscheiden:
 
  • Donatie. Dit moet meer gezien worden als een vorm van schenking want bij deze vorm van crowdfunding staat géén tegenprestatie.
  • Reward-based. Dit is een vorm van crowdfunding waar een tegenprestatie wordt geleverd in natura, dus in vorm van producten, diensten of deelname aan evenementen. 
  • Lenen. Dit is een vorm van crowdfunding dat werkt met een constructie zoals ook bij een bank van toepassing is. Er wordt een geldlening verstrekt, waarover een rentepercentage moet worden betaald. 
  • Investeren. Deze vorm van crowdfunding is vergelijkbaar met een investeringsfonds. De hoogte van de vergoeding van de deelnemers is afhankelijk van de uiteindelijke opbrengst.  
  • Converteerbare lening. Dit is een vorm van crowdfunding dat minder van toepassing is op freelancers maar voor de volledigheid willen we deze optie wel benoemen. Bij deze vorm van crowdfunding wordt een geldlening omgezet naar aandelen in jouw bedrijf. 
       
Zoals je ziet zijn er vormen die goed toepasbaar zijn als freelancer. 
Misschien heb je wel één van deze mogelijkheden toegepast, zonder dat je zelf in de gaten had dat dit een vorm crowdfunding was!
 

Crowdfunding een interessante optie voor freelancers?

 
Nu je weet wat crowdfunding is en meer kennis hebt over de mogelijkheden, blijft één vraag staan: is crowdfunding een interessante optie voor freelancers?
Eigenlijk ben jij zelf de enige die het antwoord op deze vraag kan geven.
Een eventuele “lening” moet immers wel worden terugbetaald. 
Je moet er voor jezelf dus er wel zeker van zijn dat je investering een reële kans van slagen heeft. Daarom zie je veel freelancers samenwerken op reward-based basis en dit geeft weer het belang aan van een goed netwerk om je heen. Een netwerk die je overigens via deze site goed kunt opbouwen!
 
Op het moment dat je overweegt om echt geld te gaan lenen op deze manier, hou er dan rekening mee dat de meest gangbare rentepercentages bij crowdfunding liggen tussen de tussen de 5% en 10%. De looptijden variëren van een half tot 7 jaar. Uiteraard is het wel van essentieel belang dat je alle crowdfunding afspraken schriftelijk vastlegt, maar dat is van toepassing op iedere vorm. 
 

Tot slot……een win-win situatie creëren

 
Zoals je ziet, biedt crowdfunding meerdere mogelijkheden om aan geld te komen voor een investering in je bedrijf. Hoewel dit nooit mag mee worden genomen in je keuze of je gebruik wilt maken van deze financieringsvorm, kun je crowdfunding gebruiken als interessante marketingtool. Eventuele geïnteresseerden kunnen immers uitgroeien tot loyale ambassadeurs van je bedrijf, mensen die niet alleen enthousiast zijn over je aanbod maar dit ook actief uitdragen aan hun omgeving. Dit biedt weer kansen om het aantal potentiële klanten te verhogen. Een win-win situatie dus met het oog op de toekomst! 
 
Door: Rob van Wijk
http://www.succesmetjezaak.nl/
 
Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten / blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play