Terug

7 veel voorkomende fouten die je als freelancer kunt maken

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel ondernemingen zijn die hun “deuren” moeten sluiten als gevolg van faillissement. De grootste ondernemingen halen het nieuws maar dit zijn uiteraard niet de enige bedrijven die een schatkist met een bodem hebben. Er zijn voldoende externe factoren aan te geven die een faillissement kunnen veroorzaken maar pas op, er zijn ook fouten die jezelf kunt maken waardoor je als freelancer failliet kunt gaan. Je bent immers eigen ondernemer en bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt!  

Hoe je eenvoudig een faillissement in de hand werkt   

Je ziet op internet veel goedbedoelde tips en adviezen met betrekking tot het voorkomen van faillissement maar ProLinker gaat het eens van een andere kant bekijken. In deze blog delen we 7 veel voorkomende fouten waardoor je als freelancer failliet kunt gaan. Je zult hieruit kunnen opmaken dat je een faillissement op hele eenvoudige manieren in de hand kunt werken. Zijn deze onderstaande punten herkenbaar voor je? Dan is het nu tijd voor jouw “wake-up call!”.   

Maak deze 7 herkenbare fouten niet om te voorkomen dat je failliet gaat 

Een paar duizend ondernemers per jaar worden door de rechter failliet verklaard.  zowel grote landelijke thema’s als regionale factoren kunnen een oorzaak zijn van financiële neergang. Vaak ligt echter ook het eigen gedrag of het maken van verkeerde keuzes ten grondslag aan een faillissement. We geven je hieronder een aantal (misschien wel herkenbare) voorbeelden: 

Te laat ingrijpen  Als het goed gaat met je bedrijf ben je volop aan het werk om je opdrachtgevers tevreden te houden en ben je daar het liefst 24/ mee bezig. De vraag is echter of het wel zo goed gaat als je denkt. Doordat je het zo druk hebt, ben je misschien veel minder bezig met het kostenplaatje van je activiteiten. Misschien zijn die wel ongemerkt hoog opgelopen waardoor je marges onder druk staan. Meer dan de helft van de freelancers grijpt pas in als er géén winst wordt gemaakt. Er zijn freelancers die hun financiële zaken volledig toevertrouwen aan anderen, zonder hier enige vorm van aandacht aan te schenken of controle op uit te oefenen.  Heb jij ook oogkleppen op?  

Geen tijd voor acquisitie Een andere fout die een directe relatie heeft met tijd, is de aandacht voor acquisitie. Veel freelancers hebben het zo druk dat ze zichzelf geen tijd gunnen voor acquisitie. Het effect is dat er een soort golfbeweging ontstaat in de werkzaamheden. Als de freelancer het druk heeft komen er geen opdrachten binnen. Als het rustiger is wordt er op een geforceerde manier aan inkomsten gewerkt om de noodzakelijke inkomsten te genereren. Er worden hierbij misschien wel eens opdrachten aangenomen die niet helemaal aansluiten op de bedrijfsplannen. Of misschien wel helemaal niet….. .   

Géén discipline Het ondernemerschap geeft zeer veel vrijheden. Als freelancer heb je niet een beperkt aantal vakantiedagen en zal niemand tegen je zeggen hoe laat je moet beginnen en tot hoe laat je moet werken. Heb jij de discipline om verleidingen te weerstaan? Dit maakt het verschil tussen een dik belegde of géén boterham op de plank. 

Géén spiegel voorhouden Je kunt alleen maar groeien als freelancer als je in staat bent om jezelf een spiegel voor te houden en eerlijk bent naar jezelf. Soms moet je voor jezelf toegeven dat je een keuze hebt gemaakt die je beter niet had kunnen maken. Soms moet je streng zijn voor jezelf. Je kunt groeien als je jezelf een spiegel kan voorhouden om te kijken op welke manieren je jezelf kunt verbeteren. Kijk jij in de spiegel of draai jij je om?

Boven je stand leven Op het moment dat het goed gaat met het bedrijf, heb je mogelijkheden om wat meer geld uit te geven. Doe je dit of hou je wat geld achter de hand voor een financieel minder gunstige periode of voor een oudedagsvoorziening. Ondernemen is vooruitzien. Hoe ver kijk jij vooruit? ·   

Afhankelijk zijn van slechts één bron In hoeverre ben jij als freelancer afhankelijk van anderen? Ben jij een ondernemer die zich volledig heeft verbonden aan één opdrachtgever? Ben jij alleen maar van prolinker.com afhankelijk om opdrachten te genereren of heb je nog andere bronnen? Ons advies zal direct duidelijk zijn als we je de volgende vraag stellen: ”wat gebeurt er met jou als freelancers als deze ene bron om wat voor reden dan ook wegvalt? 

Een ondernemersprijs winnen Het winnen van een ondernemersprijs als “freelancer van het jaar” lijkt leuk, maar heeft ook een gevaarlijke kant. Je kunt hierdoor in slaap sussen en minder kritisch naar jezelf kijken. Never change a winning team…..toch? 

Pas op, succes is tijdelijk en de wereld om je heen verandert snel. Blijf dus wakker, kritisch en maak op tijd overwogen keuzes…...             

Door: Rob van Wijk Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten / blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.    

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten